Fesztivál

2022.07.26. 18:29

Zene és tánc minden mennyiségben – szerdától vasárnapig megyeszerte fesztiváloznak

CS. B.

A Tarjáni Folk és Szlovák Napnak már nagy hagyománya van a nógrádi megyeszékhelyen

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Július 27-én, szerdán, 16 óra 30 perckor a somoskői vár alatt tartják a XXVI. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál megnyitóünnepségét, amelyen a külföldi együttesek – a hagyományoknak megfelelően – nemzetük zászlajával vonulnak be a közönség üdvözlésére. A következő nap, július 28-án, csütörtökön, 18 óra 30 perckor a megyeszékhely Fő terén kezdődik a bemutatók sora a cseh Bartosúv Együttes, a Laografiki nevű görög és a Kud Mladost Bosznia-Hercegovinából érkező csoport részvételével. A rendezvényt Fekete Zsolt polgármester nyitja meg.

Július 29-én, pénteken ugyancsak 18 óra 30 perckor kezdődik a XVII. Tarjáni Folk és Szlovák Nap, amely része a Művészetek Tere cím sokszínű – színházi előadásokat, filmvetítéseket, reprodukciós kiállításokat, jazz koncertet, a kultúráról szóló beszélgetéseket egyaránt tartalmazó – kétnapos programsorozatnak. A folk és szlovák nap dr. Dániel Zoltán alpolgármester ünnepi köszöntőjével kezdődik, majd főként magyar csoportok – a mihálygergei Dobroda, az acsai Csibaj Banda, az Ecseri Zöldkoszorú Táncegyüttes, a salgótarjáni Tücsök Zenekar és a Nógrád Táncegyüttes – lépnek fel. Szlovákiát az Urpin tánccsoport képviseli.

A Nógrád Táncegyüttes idén is bemutatkozik a publikumnak
Forrás: Hegedűs Márk / Nool

Július 30-án, szombaton a nemzetközi fesztivál Losoncon folytatódik, míg vasárnap pedig Bánk lesz a színhelye az 56. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozónak, illetve a Magyarországi Szlovákok 26. Országos Fesztiváljának. Az ünnepélyes megnyitót 15 óra 45 perckor tartják, a látványosra tervezett bemutatók 16 órakor kezdődnek. A műsor különlegessége lesz, hogy A lánc, lánc, eszterlánc című blokkban közönség elé lép a Mi Zenekarunk elnevezésű formáció, az első országos szlovák népzenei együttes. Ezt a Mesterek és tanítványaik című összeállítás követi. A 19 órakor kezdődő gálaműsort az akkorra már Salgótarjánban és Losoncon bemutatkozott külföldi együttesek adják.

Bánk a Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozónak adhat otthont újra
Forrás: Hüvösi Csaba / Nool
Címkék#Zene#tánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában