Tűzifa

2022.07.25. 17:25

Vészesen fogy a tüzelőanyag, nem győzik a rendeléseket a nógrádi fakitermelők

Egyre többen vásárolnak és rendelnek tűzifát szűkebb hazánkban. Több nógrádi fakitermelő is úgy látja, nem lesz annyi a kályhába valóból, mint amennyire a jelenlegi jelzések alapján szükség lenne. Tavasszal még könnyebb volt a beszerzés, sőt akkor még kevesebbet is kellett a tüzelőért fizetni.

Fodor Orsolya

Április óta egyre csak nő a tűzifa ára

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

Egyre többen döntöttek úgy hirtelen szűkebb hazánkban, hogy tűzifát vásárolnak. Emiatt annyi megrendelés gyűlt össze, hogy több fakitermelő is azt mondta: nincs annyi kivágható fa az erdőben, mint amennyire szükség lenne.

– Rövid idő alatt sokat drágult a tűzifa ára. Nálunk jelenleg 30-32 ezer forintba kerül egy erdei köbméter. Az ár függ attól is, hogy milyen messze kell szállítani a vásárlóknak – mondta Bolla Gábor ceredi fakitermelő.

Hozzátette: annyi a megrendelésük, hogy nem győzik leszállítani. Emellett olyan sokan szeretnének vásárolni, hogy nem tudnak majd annyit kitermelni az erdőben, hogy mindenki igényét kielégíthessék. 

Mint mondta, sokan nyáron szerzik be a tüzelőt, de idén már egész évben keresték. Tavaly ilyenkor más volt a helyzet, mert akkor még úgy tűnt, hogy egyre többen választják inkább a gázt, amivel kényelmesebb fűteni, hiszen kevesebb teendőt igényel a ház körül. 

A Nemtiben élő Kaszás Csabáné még tavasszal beszerzett nyolc köbméter tüzelőt a közeli Mátraszeléről harmincezer forintos köbméterkénti áron.

– Még a télen megrendeltük a fát, amit tavasszal hoztak. Két helyiséget fűtünk és ez a mennyiség valószínűleg éppen elég lesz a fűtési időszakban. Persze ez attól is függ, mennyire lesz hideg a tél. A szomszédom épp a minap vásárolt egy kisteherautónyi – nagyjából másfél köbméternyi –, összehasított fát, amiért 68 ezer forintot fizetett. Látható, hogy igencsak megindultak felfelé az árak, de muszáj megvenni, hiszen fűteni kell telente – mondta a nyugdíjas asszony.

Hozzátette: a nagy kérdés azonban az, hogy mi lesz, ha nem jut mindenkinek tüzelő. Egy fakitermelőt ugyanis megkérdeztek a környéken, aki azt mondta, hogy már most több a megrendelés, mint amennyi fa van az erdőben.

Érdemes előre gondoskodni a fa beszerzéséről | Barkóczi József áprilisban vásárolt négy köbmétert fát a megyeszékhelyen, amiért akkor elég volt néhány nappal korábban jelezni az igényét. – Szinte semmit nem kellett a fára várnom, csak a szállítóval egyeztettem időpontot. Most már azt hallani, hogy nagyon sok a megrendelés és nem tudják rövid időn belül szállítani a tüzelőt – fogalmazott a férfi. Egy neve elhallgatását kérő salgótarjáni fakitermelő azt mondta, hogy nála már senki nem tud vásárolni, mert erre az évre elfogyott a  fa. Ha még lenne neki, akkor egy erdei köbméter ára 50 ezer forint felett lenne. – Az Alföldről is hozzánk jártak fát venni, mert ott még ennyi sincs, mint Nógrád megyében. Azok a vevők, akik még tudnak rendelni, jobb ha felkészülnek a magas árakra, mert a hasogatott fa köbmétere nagyjából 62 ezer forint körül mozog – árulta el a férfi.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában