Esőzés

2022.07.31. 16:15

Némiképp fellélegezhetnek a nógrádi földek: rengeteg csapadék hullott a megye területén

Csapadékos hétvége után vagyunk végre, de van, ahol egy csepp eső sem esett - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nógrád megyében azonban nem lehet okunk a panaszra, hisz jutott bőven égi áldás.

Nool

Jól látszik, hogy Nógrád megye egész területét érte a csapadék

Forrás: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

Amint arról július 30-án már beszámoltunk, szombaton délután – az elmúlt 24 óra adatait tekintve – a Nógrád megyei Mohora volt a legcsapadékosabb hazai település, csaknem 90 milliméternyi égi áldással. Vasárnap reggelre más megyébe került a rekord, de a nógrádi települések sem panaszkodhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán ugyanis azt közölte, hogy méréseik szerint Nógrád megyében volt, ahol 93, illetve 66 milliméternyi csapadékot mértek szombat reggel 6 és vasárnap reggel 6 óra között, de a radar alapján máshol is előfordulhattak hasonló összegek. Hozzátették,  Bánkon 51, Mohorán és Zabaron pedig valamivel több, mint 50 milliméternyi eső esett 24 óra alatt, Balassagyarmaton pedig csaknem 31 milliméter esőnek örülhettek vasárnap reggelig.

Forrás: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

Az országos lista első helyére egyébként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Tiszakarád került, több mint 123 milliméter csapadékkal. Ezzel megszületett az új országos napi rekord is, amit mostanáig a Győr-Moson-Sopron megyében található Fertőrákos tartott: ott 2014-ben több mint 105 milliméter esett.

A Duna és a Tisza közötti területet egyelőre elkerülte a csapadék, ott egyetlen csepp sem esett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatait kommentelve el is hangzott: Bács-Kiskun megyében alakulhat ki a magyar sivatag.

Összességében talán bátran kijelenthetjük, hogy Nógrád megye teljes területét érte az eső ezen a hétvégén, amire hatalmas szüksége volt már a természetnek. A Szolgálat talajnedvességet ábrázoló térképe szerint az elmúlt hetekben jellemző szárazság is jelentősen javult, 0-20 centiméteres rétegig teljesen átázott a föld, de ahogy az a lentebb található térképeken jól kivehető, a mélyebben fekvő rétegekbe is jutott a csapadékból. 

Talajnedvesség 0-20 centiméteres rétegig
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Talajnedvesség 0-50 centiméteres rétegig
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Talajnedvesség 0-100 centiméteres rétegig
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában