Fesztivál

2022.07.11. 08:36

Lőcsöskocsi-hajtó versenyt is rendeznek a cserháthalápi Betyárasztal Fesztiválon

Negyedik alkalommal rendezik meg egy hónap múlva, augusztus 13-án a Betyárasztal Fesztivált. A község felett elterülő fennsíkról elnevezett mulatságra javában készülődik a falu apraja-nagyja.

H. H.

A kísérőprogramok sorában a hagyományőrző csoportoké lesz a főszerep | Archív fotó

Antalicz László megbízott polgármester érdeklődésünkre elmondta, az eseményre hagyományosan meghirdetett versenyek számát kibővítik. Évről évre tartanak a röviditalt készítőknek, és a finomságokkal előrukkoló háziasszonyoknak pálinka- és süteményversengést, ám idén a borászokat is várják hasonló viadalra. 

A jelentkezők tetszőleges számú, saját maguk készítette bort hozhatnak, de fajtánként minimum egy litert. Az üvegen pedig kizárólag a fajta neve szerepelhet, az „alkotójáé” nem. A süteményeket összeállítóknak legkevesebb húszdarabos sós vagy édes finomságot kell a tálcájukra helyezniük. Hasonlóképpen elmaradhatatlan a szabadtéri színpad mögötti tisztáson a bográcsozó főzőverseny. A fesztivál helyszínén a kézművesvásár portékái között is válogatnak a látogatók, a cserháthalápiak remélik, minél több árus jön el a meghívásukra, színesítve ezzel a rendezvény forgatagát. A kísérőprogramok sorában természetesen a hagyományőrző csoportoké lesz a főszerep. 

Fellépnek például a nemrégiben fennállásuk huszadik évfordulóját megünnepelt házigazdák, illetve eljönnek a szomszédos települések folklórkultúráját népszerűsítő társaságok, például Bujákról és Herencsényből, illetve elmaradhatatlan hazajáró vendégnek számít a testvértelepülés, a Pest megyei Kemence küldöttsége. A Betyárasztal Fesztivál különlegességének számít majd a lőcsöskocsi-hajtó verseny, aminek pályáját a művelődési házzal szemközti réten jelölték ki. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában