Hűsölés

2022.07.11. 17:36

Fogynak a ventilátorok: felkészültek a nógrádiak a kánikula újbóli berobbanására

Bár az időjárás jelenleg a hűvösebb arcát mutatja, de az elmúlt napokban tombolt a forróság szűkebb hazánkban. Emiatt Nógrád megyében is megugrott a ventilátorok, a klímák és a különböző hűtőberendezések iránti kereslet.

Gubányi Patrik

Igazi felüdülést jelent a nyári melegben, ha van, ami kicsit felkavarja a szoba levegőjét

Forrás: Shutterstock

Múlt héten sok nógrádit megviselt a már szinte elviselhetetlen hőség. Aki tehette bekapcsolta otthonában a ventilátort, hogy átvészelje az első komolyabb hőhullámot. Voltak azonban, akik az utolsó pillanatban próbálták meg beszerezni a berendezéseket, ezért a tapasztalatok azt mutatják: megugrott a nógrádi áruházakban a ventilátorok iránti kereslet. 

Az egyik salgótarjáni műszaki áruház munkatársa a Nool.hu érdeklődésére elmondta: az elmúlt napok extrém meleg időjárása miatt náluk is sokan vásároltak ventilátorokat, párásítókat és a klímákat. Bár az idén egy héttel később érkezett a kánikula, az értékesítési számok alapján 20 százalékos bővülést tapasztaltak a tavalyi év azonos időszakához képest. 

Rámutattak: a 30-32 Celsius-fok a vízválasztó, ugyanis e hőfok alatt a vásárlók inkább még kivárnak, ahogy azonban a hőmérséklet túllépi az említett értéket, megindul a roham. 

– A forgalom hirtelen és jelentősen növekedett, de sem ellátási, sem készlethiány nem jelentkezett az üzletben a szóban forgó árucikkeknél. A vásárlók főleg az álló ventilátorokat és léghűtőket keresik, de egyre nagyobb számban értékesítenek mobilklímákat is, melyek beszerelése nem igényel szakembert. Külön érdekesség, hogy megnőtt a kereslet az okos funkciókkal ellátott eszközök iránt is. Ezek nagy előnye, hogy akár mobilos applikációval, jól megtervezve a hazaérkezést, a hűvös otthonba léphetünk be – ismertették.

Az  egyik áruházlánc kommunikációs osztálya tájékoztatott, hogy a szezon kezdete óta eladott ventilátorok közel 50 százalékát a hőségriadó időszaka alatt értékesítették. Bár az extrém magas kereslet miatt átmeneti készlethiány kialakulhatott néhány üzletben, központi raktárukban a termékek rendelkezésre állnak.

 A nógrádi  boltokban körülnézve a legolcsóbbtól – hatezer forint – egészen hatvanezer forintig találtunk különböző típusú ventilátorokat. Ezekre a következő napokban kevésbé lesz szükség, de hamarosan ismét visszatérhet a forróság. 

Egészségügyi kockázatot rejthet a berendezés használata – Portálunk annak is utánajárt, hogy milyen egészségügyi kockázatokat rejtenek a hűtőberendezések. Dr. Ferkó Attila salgótarjáni háziorvos elmondta: a ventilátor felkavarja a szoba levegőjét, ezáltal a por és a baktériumok is könnyebben bejuthatnak a szervezetbe. – A gép elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy kellő távolságban legyen tőlünk. A hőmérsékletre is oda kell figyelni: káros lehet a kültéri és beltéri hőmérséklet közötti nagy különbség, így a 19-21 Celsius-fok lehet az ideális – javasolta a háziorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában