Emlékezés

2022.07.16. 19:22

Átadták a Fráter Erzsébet emlékházat Csécsén

Szombat délután ünnepélyes keretek között adták át a Fráter Erzsébet emlékházat Csécsén, mellyel egy régóta dédelgetett álmot valósítottak meg a településen. Az eseményen Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök is megjelent.

Gubányi Patrik

Régóta dédelgetett álom valósult meg

Fotó: Hegedűs Márk

Az átadó ünnepségen Barna István, Csécse polgármestere az elsők között mondott beszédet, melyben emlékeztetett: Fráter Erzsébet a településük szülöttje volt, s immár az újonnan átadott emlékházzal is tisztelegnek az emléke előtt. 

– Négy évvel ezelőtt nyújtottunk be egy turisztikai pályázatot, mely pozitív elbírálásban részesült. Ennek hála 36 millió forint támogatást kaptunk az elképzeléseink megvalósítására. Még a koronavírus-járvány sem tudta megakadályozni, hogy az emlékház munkálatait befejezzük: tavaly tavasszal már készen állt funkciójának betöltésére.

Barna István ismertette, hogy 36 millió forintot fordítottak az emlékházra
Fotó: Hegedűs Márk

Csécse első embere ismertette: egy régi palóc stílusú épületet kellett felújítaniuk az elnyert összegből, ehhez szükség volt a külső homlokzat szigetelésére, a tetőszerkezet cseréjére és a fűtés korszerűsítésére. 

– A házban Fráter Erzsébet emlékei mellett helyet kapott egy emléksarok is II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszteletére – húzta alá a községvezető.

A település lakói is szép számmal részt vettek az átadóünnepségen
Fotó: Hegedűs Márk

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: termékeny tíz év van már a térség háta mögött, hiszen számtalan álmot sikerült megvalósítani. Példaként említette többek között a nógrádi intézmények és közúthálózatok felújítását.

Becsó Zsolt beszédében a felújítások fontosságáról is szólt
Fotó: Hegedűs Márk

Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök azt hangsúlyozta, mennyire fontos Fráter Erzsébet kultuszát megőrizni az utókor számára. Ebben segít a tiszteletére kialakított csécsei emlékház is. 

Skuczi Nándor szerint fontos megőrizni az utókor számára Fráter Erzsébet kultuszát
Fotó: Hegedűs Márk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában