Gondoskodás

2022.07.06. 07:23

A szünidő alatt is megyeszerte biztosítják a meleg ételt a rászorulóknak

Szűkebb hazánkban vannak olyan családok, ahol gondot okoz iskolai szünetben meleg ételt tenni az asztalra. Az önkormányzatok azonban a vakáció idején is biztosítják az ingyenes étkezést azoknak a gyerekeknek, akik igénylik azt és jogosultak is rá. Egyes településeken ugyanannyian kapnak ebédet nyáron, mint a tanév során.

Gulyás Edina

Forrás: MW | Illusztráció

Karancsságon mintegy kétszáz gyermek étkezik tanév közben. Nem csak a helyieket, hanem a szomszédos Szalmatercsről ide járó diákokat is kiszolgálja a település főzőkonyhája – tájékoztatott Oláh Nándorné polgármester. – A községben sok a hátrányos helyzetű család, így ugyanannyian igénylik a napi egyszeri meleg ebédet a szünetben is, mint általában. A tanköteles korúak élhetnek a lehetőséggel, tehát az általános és a középiskolás gyereket nevelők is.

Mint mondta, az időseknek házhoz szállítják az ételt, azonban a diákok a konyháról viszik azt el. Szalmatercsről pedig a falubusz érkezik az ételhordókkal a finomságokért. Azt tapasztalják, hogy korábban voltak olyanok, akik igényelték az ingyenes ebédet, de nem mentek el érte. Manapság azonban már mindenki veszi a fáradtságot és elgyalogol a konyháig az ételért. Ez valószínűleg az élelmiszerek jelentős drágulásának köszönhető. 

– Szinte valamennyi helyi gyermeknek jár az ingyenes ebéd a szünidő alatt is, azonban a napi menütől függ, hogy elviszik-e azt az igénylők – fejtette ki Szabó Vilmos, Rimóc első embere. – Sajnos előfordult már az is, hogy hetven adag étel megmaradt, amit a közeli gondozó nővérekhez juttattunk el, így nem veszett kárba, felszolgálták azt az időseknek. A vakáció idején nehéz kiszámolni, hogy mennyit főzzenek a konyhán dolgozók. 

Szabó Vilmos arra is kitért, hogy mintegy 250 adag ebéd fő egy nap, mintegy 140 gyermeknek és 100 idősnek készül a menü. Mint mondta, az emelkedő alapanyagárak miatt szinte lehetetlen kihozni a jelenlegi térítési díjakból az egy főre jutó adagokat. Elkerülhetetlen az őszi díjemelés. 

Szügyben is működik főzőkonyha, ami nyáron két hétre áll le a kötelező takarítás és karbantartás miatt. Ez idő alatt egy külsős vállalkozó látja el a helyieket. Frenyó Gábor polgármester arról számolt be, hogy a tanév során 90, míg a szünidőben 48 diák igényli az ingyenes ebédet, nem csak helyiek, hanem a Nógrádmarcalról és Csesztvéről ide járó gyerekek is élnek a lehetőséggel. Mivel az óvodában még nincs szünet, így azt még nem mérték fel, hogy a közel 90 óvodás közül hányan élnek majd a térítési díj nélküli étkezés lehetőségével. 

– Csécsén az óvodai konyhán készül az ebéd. A szünidei gyermekétkeztetést 28-an veszik igénybe – fogalmazott Barna István, a község első embere, hozzátéve: – A tanév során 140 óvodás és általános iskolás gyermek számára készül az étel. 

A mátraverebélyi önkormányzat is biztosítja a vakáció hetei alatt a rászoruló családok számára az ingyenes ebédet. Az azt igénybe vevők száma idén is az előző évekhez hasonlóan alakul. 

– Jelenleg 130 óvodás és általános iskolás gyermek étkezik térítési díj nélkül, a tanév során is ugyanennyien ebédelnek – ismertette Nagy Attila polgármester. – Nincsen főzőkonyhánk, külsős vállalkozó szállítja az ebédet a településre, azt az óvoda melegítőkonyháján osztják ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában