Nyári finomság

2022.07.12. 11:32

A sajtos-tejfölös és a töltött lángos a nógrádiak nagy kedvence

Kevesen vannak, akik ne szeretnék a magyar konyha egyik nagy klasszikusának számító lángost. A strandok és a balatoni fürdőhelyek jellemző eledelét azonban nem csak nyáron, illetve nem csupán sósan keresik a vásárlók. A megyénkben ezeket kínáló árusok egész évben dagasztják a tésztát, amit a különlegességet kedvelők minden földi jóval töltve, de még mogyorókrémmel is fogyasztanak.

Gulyás Edina

Fotó: Hüvösi Csaba

A lángos alapvetően egy egyszerű étel, hiszen a tésztájához liszt, víz  és élesztő kell csupán. Azonban a közkedvelt tésztát sokféle ízesítéssel meg lehet bolondítani. Vannak akik csak sóval, mások fokhagymával és sajttal, tejföllel fogyasztják, azonban akad, aki kolbásszal, sonkával, virslivel töltve fogyasztja. Az ínyencek pedig mogyorókrémet kennek a tetejére. 

A salgótarjáni vásárcsarnok bejáratánál hosszú sorban állnak a vásárlók, közülük az egyik megjegyzi: még emlékszik arra, amikor 1 forint 20 fillérért kínálták a finomságot. Természetesen mára már ennél többet kérnek érte: a sima 500 forintba, míg a töltött 800-ba kerül az Ízvarázs büfében. 

– Nem csak nyáron, hanem minden évszakban kelendő a lángos, talán csak januárban és februárban kevesebb a forgalom – tájékoztatott Szőke Péter, aki családi vállalkozásában 2006 óta süti a finomságokat. 

A kínálat rendkívül széles, a sajtos, a tejfölös és a fokhagymáson kívül ajánlanak sonkával, tarjával, virslivel és kolbásszal töltöttet, de kapros-juhtúrósat is. A sonkás-tejfölös mellett a gyrososat is sokan keresik, de van aki a mogyorókrémes mellett teszi le a voksát. 

– Lángos tésztát is lehet nálunk kapni, az is kelendő, akár pizzát is tudnak belőle készíteni. Az alapanyag két napig áll el a hűtőben. Akik nem akarnak otthon a dagasztással bajlódni, azoknak ez a jó megoldás. Mi dagasztógéppel készítjük a tésztát, hiszen ekkora mennyiségnél már nehéz kézzel dolgozni – fogalmazott a tulajdonos. 

– Az utóbbi időben sokat drágult a liszt és az elektromos áram ára is. Mivel szeretnénk, ha megmaradnának a vásárlóink, ezért igyekszünk tartani a megszokott árakat, azok csak kis mértékben emelkedtek – közölte Szőke Péter, majd készítette a következő rendelést. Nagyné Pálfalvai Anna már húzta is a tésztát, Ibolya Zsanett pedig a forró olajban forgatta a finomságot. 

Kishartyánban mintegy két hónapja nyitotta meg a Hamizol büfét Gyüre Zoltán, aki mesterszakácsként sokat dolgozott a vendéglátásban. Mint mondta, az eddigi tapasztalatok alapján a sajtos-tejfölös-lilahagymás lángost keresik a legtöbben, de a gyros-húsos is kedvelt. A különlegességek között kínál még sajttal és sonkával, valamint füstölt tarjával és kolbásszal töltöttet is. 

– A titok a jó minőségű alapanyagokban rejlik, háromféle lisztből, kézzel dagasztom a tésztát. Ezen túl pedig a megfelelő kelesztési idő betartása és az olaj hőmérséklete is fontos tényező – sorolta a tulajdonos. – Kevesen gondolnák, de bizony még az időjárás is befolyásolja a folyamatot. Nagy melegben elég fele annyi élesztőt használni, ellenkező esetben túlkel a tészta. 

Piaci napokon a legnagyobb a forgalom 

A balassagyarmati piacnál található lángossütőben 600 és 800 forint között lehet megvásárolni a finomságot. Az ár attól függ, hogy milyen ízesítést választanak a vásárlók, a legdrágább a sajtos-tejfölös. Az eladó tájékoztatása szerint a sima fokhagymás és a sajttal, tejföllel tálalt finomság a leginkább kelendő, de vannak, akik csak a tésztát veszik meg, amit otthon készre sütnek.

Egy nap általában 40-50 darab lángost tud eladni, korábban volt olyan időszak, amikor akár százat is elkészített. A lángosos vasárnap kivételével egész héten nyitva tart, azonban elsősorban a piaci napokon, hétfőn és szombaton a legnagyobb a forgalom.

A sorban álló vásárlók egyöntetű véleménye szerint rendkívül ízletes az ott kapható finomság, és a feltétet is bőségesen méri az eladó.

Címkék#lángos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában