Otthon

2022.07.23. 15:32

Maradásra ösztönzik a fiatalokat: támogatásokkal teszik vonzóbbá az apró nógrádi falvakat

Ahogy országszerte, úgy szűkebb hazánk több településén is problémát jelent az elöregedés. A fiatalok nagyobb városokban, vagy azok környékén vállalnak munkát és alapítanak családot. Az önkormányzatok ezért különböző támogatásokkal és programokkal igyekeznek vonzóbbá tenni számukra a gyönyörű nógrádi falvakat.

Gulyás Edina

Több önkormányzat letelepedési támogatással segíti a fiatal párokat

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

 – A gyermekek támogatása, a családok felkarolása kiemelten fontos önkormányzatunknak – fogalmazott Sándor József, Vizslás polgármestere. – Csatlakoztunk a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom felhívásához, miszerint gólyás zászlót tűzünk ki a polgármesteri hivatal épületére, ha kisbaba születik a faluban. Emellett újszülöttcsomaggal is kedveskedünk a családoknak. Az óvodából ballagók 10 ezer forint értékű ajándékot kapnak, és van beiskolázási támogatás is. Mint mondta, egyszeri, 250 ezer forintos letelepedési támogatást vehetnek igénybe a helyiek. A tanulókat a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázattal buzdítják eredményességre. Az érintettek tízezer forintot kapnak az önkormányzattól havonta.

Szügyben a fiatalok hosszú távú letelepedésének elősegítése érdekében rendeletet is alkotott a testület. Ennek értelmében építési telek vásárlásához nyújt támogatást a falu vezetése.

– Ez egy egyszeri, vissza nem térítendő juttatás, amelynek mértéke legfeljebb egymillió forint lehet – tájékoztatott Frenyó Gábor polgármester, aki azt is elmondta: – Akik Szügy közigazgatási területén szeretnének első lakóházat építeni, telekvásárláshoz igényelhetik a támogatást. Bizonyos feltételeknek azonban meg kell felelniük az igénylőknek. Frenyó Gábor arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban már három olyan építkezés is elindult, amit az önkormányzat egy-egy millió forinttal támogat. Érezhető tehát az intézkedés pozitív hozadéka.

A fenti kezdeményezésen kívül még egy újdonságot vezetett be az önkormányzat: a kisgyermekes családok számára megtérítik a nem kötelező védőoltások gyógyszertári árának felét. Ezen túl a következő tanévtől 25 százalékkal emelik az iskolakezdési támogatást. Azok a gyerekek, akik a helyi intézménybe járnak, fejenként 50 ezer forintot kapnak. 

– Az intézkedéseknek, valamint annak köszönhetően, hogy a szügyiek könnyen találnak munkát a környező gyárakban, fiatalodik a település – fogalmazott Frenyó Gábor. 

Nógrádsipek önkormányzata évek óta százezer forint kelengyepénzzel támogatja az újszülötteket és családjukat. Tavaly ehhez kapcsolódóan egy Tündérparkot is kialakítottak, ahol a legifjabbak tiszteletére egy-egy emlékfát ültetnek. Idén már öt gyermek született, és várhatóan még további négy is fog.

– Szintén a fiatalok helyben maradását szolgálja, hogy építési telkeket alakítunk ki a községben, ezeket kedvezményesen tudják majd megvásárolni – fogalmazott Vizi Zoltán, a falu első embere.

Drégelypalánkon iskolakezdési támogatással segíti a gyermeket nevelő családokat az önkormányzat. Ezenkívül az első lakásukat a községben megvásárlók is igényelhetnek legfeljebb 300 ezer forintot. A ház megvételétől számítva egy évig kérhetik az összeget. Rigó Dávid polgármester arról számolt be, hogy az elmúlt másfél évben sokan éltek a fenti lehetőséggel. Mint mondta, lassult a település öregedése, egyre több gyermek születik a faluban. 

Pilinyben százezer forintot nyújt a község vezetése lakásvásárlás és felújítás esetén, az összeg megítéléséhez azonban bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. Évente legfeljebb öten igényelhetik azt, annál többen azonban nem is élnek a lehetőséggel. A Bursa Hungarica pályázathoz is csatlakoztak, emellett a kitűnő tanulókat egyszeri, ötvenezer forinttal jutalmazzák. 

– Az anyagi támogatáson kívül is szeretnénk vonzóvá és élhetővé tenni a falut mindenki számára. Ezért a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk fejlesztésekkel és programokkal kedveskedni a helyieknek. Ezen túl óvodát és iskolát is működtetünk, minden utcánk aszfaltozott és a közbiztonságra is nagy figyelmet fordítunk – tájékoztatott Lehoczki Szabolcs, a község első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában