Ügyintézés

2022.07.27. 08:39

Két tucat gondnok gyarapította gyakorlati ismereteit Vizsláson

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Falu- és Tanyagondnoki Képzést indított a közelmúltban a Nógrád Megyei Önkormányzat felkérésére. A huszonnégy résztvevő a tanfolyam során terepgyakorlatot is teljesített, amelynek egy részét egy úgynevezett szeniortelepülésen kellett végrehajtaniuk. A szakképzési centrum e községnek Vizslást jelölte ki, ahol immár 15 éve működik példásan a falugondnoki szolgálat, így a napokban hasznos gyakorlati ismeretekkel gazdagodhattak a vizsga előtt állók.

Veres Edina

A 170 órás képzés elméleti foglalkozásait két helyszínen – Salgótarjánban és Balassagyarmaton – valósítják meg

Forrás: Beküldött

 Petik Erika, a NMSzC felnőttképzési vezetője elmondta: a Nógrád Megyei Önkormányzat kérésére szervezték meg a Falu- és Tanyagondnoki Képzést. 

– Szűkebb hazánkban az ezer lakos alatti településeken falugondnokot, míg a legfeljebb négyszáz lelket számláló falvakban tanyagondnokot szükséges foglalkoztatni. A képzésünkön huszonnégy olyan személy vesz részt, akik a településükön már korábban is ellátták, illetve ellátják ezeket a feladatokat. E képzés abban segít, hogy a falugondnokok még hatékonyabban, illetve minden szabálynak eleget téve tudják megszervezni a munkájukat – mondta Kőháziné Petik Erika. 

A felnőttképzési vezető arra is rámutatott, hogy a tanfolyam természetesen vizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítése után egy, a falugondnoki feladatok ellátáshoz szükséges bizonyítványt vehetnek kézhez végzettek. A 170 órás képzés elméleti foglalkozásait két helyszínen – Salgótarjánban és Balassagyarmaton – valósítják meg. Ennek során a falugondnokok jogi, szociális ismereteket szereznek, de fejlesztik a kommunikációs készségeiket is.

Emellett viszonylag magas óraszámban terepgyakorlatot is végeznek. – Kiemelt jelentőséggel bír a képzés során az elméleti ismeretek gyakorlatba való átültetése A terepgyakorlat két részből áll, amelynek egyik felét egy szeniortelepülésen, míg a másikat a Nógrád Megyei Kormányhivatal intézményei megismerésével töltik. Ez előbbi esetében a helyszín kiválasztásánál Vizslásra esett a választásunk, ahol immár több mint egy évtizede mintaszerűen zajlik a falugondnoki szolgálat. Örömmel tapasztaltuk, ahogy igazán jó közösséggé érett a csoport. A tagok szívesen osztják meg egymással a különböző problémák esetén alkalmazott megoldásaikat, új és új ötleteket adva ezzel a társaiknak, akik így még eredményesebben tudják ellátni igencsak összetett feladataikat – fejtette ki Kőháziné Petik Erika. 

A megye szinte minden pontjáról érkeztek a továbbképzésre
Forrás: Beküldött

Sándor József, Vizslás polgármestere örömmel fogadta, hogy a falugondnoki képzéses résztvevőket fogadhatták falujukban. Mint mondta, egy laikus talán elgondolni sem tudja, hogy mennyi probléma esetén fordulhatnak falugondnokukhoz, Drajkó Ferenchez. 

– A teljesség igénye nélkül: ételkihordás, gyógyszerek felíratása a háziorvossal, az adagolás ismertetése az érintettel, a helyiek szállítása, ha mondjuk ügyintézés miatt kell elutazniuk. Ez utóbbi például sok szépkorú számára roppant bonyolult, azonban Ferenc segítségére természetesen ez ügyben is számíthatnak. Emellett felügyeli a közmunkások tevékenységét, illetve a most zajló diákmunkát is ő vezeti – ismertette a feladatok sorát Sándor József, aki azt is elárulta, hogy Drajkó Ferenc a napokban tette le esküjét, mint Vizslás Község Önkormányzatának új képviselője. A polgármester úgy fogalmazott: bízik benne, hogy az új képviselő munkájának és a falu iránti tiszteletének hála még hatékonyabban fejlődhet majd a település. 

A résztvevők betekintést nyerhetnek a megyei szintű ügyintézésekbe

Baranyi Ildikó, a Falu- és Tanyagondnoki Képzés felelőse elárulta: a megye szinte minden pontjáról érkeztek falugondnokok azért, hogy bővítsék a tudásukat. A községek között szerepel például Ipolyszög, Lucfalva, Nógrádszakál, Bárna, Nógrádsáp, Nemti, Mihálygerge, Terény, Csécse, Balassagyarmat, Iliny, Szécsényfelfalu, Galgaguta, Endrefalva, Tereske vagy Horpács. 
– A terepgyakorlat második részében a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatalánál tesznek látogatást a képzés résztvevői. A csoport ennek során betekintést nyerhet a különböző ügyintézési folyamatokba. Például arról is tájékoztatást kapnak, hogy mely probléma esetén hová kell fordulniuk, esetleg milyen papírok kitöltése szükséges. Ezzel az ismerettel sokat segíthetnek a településük idős lakóinak, illetve tapasztalataikat beépíthetik a helyi önkormányzatok munkafolyamatiba – fejtette ki Baranyi Ildikó. Hozzátette: a képzés során a falugondnokok egészségügyi és szociális intézményekben is gyarapíthatták már korábban elméleti és gyakorlati ismereteiket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában