Szeretet

2022.07.13. 19:50

Beteg gyermekek terápiájához igyekszik hátteret biztosítani a szécsényi közhasznú egyesület

Erdélyi Anett, a Szécsényi Beteg Gyermekekért Alapítvány elnökeként legfontosabb célkitűzésüknek tartja, hogy enyhítsenek a családok terhein.

Szenográdi Ferenc

Erdélyi Anett, a Szécsényi Beteg Gyermekekért Alapítvány elnöke 

Fotó: Szenográdi Ferenc

– Milyen elgondolás mentén hozták létre az alapítványt? 
– Szülőnek lenni a legszebb, de egyben a legfelelősségteljesebb hivatás. Nincs annál meghittebb, szeretetteljesebb élmény, mint megélni a gyermekszületést, látni az első lépéseit, hallani az első szavait. Két leánygyermek édesanyjaként a gyönyörű pillanatok mellett természetesen a féltés és óvás is végigkíséri a mindennapjaimat. Aggódunk a láznál, a betegségnél, amikor az addig mosolygós száj lefelé görbül, s megjelennek a könnyek. Nincs szívbemarkolóbb érzés a szülőnek, mint látni a gyermeke fájdalmát. Csemeténk gyógyulásáért minden fűszálba képesek vagyunk belekapaszkodni, ezért is hoztuk létre az alapítványunkat.

– Mikor és kik alapították meg szervezetet? 
– Húsz éve, 2002 májusában kiváló szakemberek alapították, olyanok, akik elkötelezettek voltak abban, hogy valamilyen módon segítsenek: Kaszás Gábor alapító tag, ügyvezető igazgató, dr. Zsók Ildikó Julianna gyermekorvos, Kériné Szabó Mária óvónő, Gyarmatiné Rostás Ida tanárnő, Frischné Szeredai Emese védőnő. Közülük már többen nyugállományba vonultak, vagy más területre szólította őket az élet. Évekkel ezelőtt dr. Harikné dr. Havasi Beátától vettem át az alapítvány vezetését, aki hosszú éveken át gondos mentora volt ennek a közösségnek. A közhasznú szervezet karitatív módon látja el a feladatát, egy öttagú kuratórium dönt a kérelmek finanszírozásáról. A kuratórium alapító tagjai: Kériné Szabó Mária, Lénárt Lászlóné tanár, Szabóné dr. Rózsahegyi Katalin gyógyszerész, Borovszki Erika vállalkozó és jómagam.

– Mi a legfontosabb célkitűzésük, feladatuk? 
– Helyi beteg gyermek állapota hívta életre az alapítványt, együttérzésből, segítő szándékból, a lelki fohászkodás erejének az összefogására, valamint anyagi források felkutatására a súlyosan beteg csemeték gyógyítási eszközeihez, illetve a sajátos diagnosztika és terápia támogatására. Feladatunk ezek hátterének a biztosítása. Beteg gyermek esetében hatalmas teher nehezedik a családra. Esetenként a munkából is kiesik az anyuka, a család egykeresőssé válik, s a napi megélhetési gondok is szaporodnak. Az elmúlt években inkább sajátos nevelést igénylő gyermekek esetében kértek támogatást, például autista spektrum zavarokkal küzdők esetében, akik szélsőséges magatartási gondokkal küzdenek. Ilyenkor a terápiás módszer igénybevételére adunk támogatást. Keresztény városban lakunk, célunk, hogy a gyermekek számára megteremtsük az integrálódás lehetőségét, és hogy a hátránnyal küzdő embertársainkat minél jobban elfogadják, támogassák.

– Milyen finanszírozási lehetőségek állnak az alapítvány rendelkezésére? 
– Csak lakossági támogatásból, valamint a személyi jövedelemadó egy százalékának a felajánlásaiból, esetleg pályázati pénzből tudunk gazdálkodni. Két-három szécsényi vállalkozó is egyetért célkitűzéseinkkel, komolyan segítenek bennünket. A városban három helyen található olyan láda, ahová bárki bedobhatja támogatási összegét. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában