Kasza

2022.06.07. 13:50

Zöldbe borult a táj, szinte folyamatosan zúgnak a fűkaszák a nógrádi közterületeken is

Az elmúlt hetek csapadékos időjárásához a már-már nyarat idéző nappali hőmérséklet társult, így szinte szemmel láthatóan nő a fű szűkebb hazánk településein. Ez folyamatosan munkát ad a lakóknak, de az önkormányzatoknak is feladja a leckét a közterületek rendben tartása.

Gulyás Edina

Kézi fűkaszákat és önjáró fűnyírókat megyeszerte alkalmaznak az önkormányzatok.

Forrás: N.N., FMH

Salgótarjánban a közterületek kezeléséről a város közgyűlése rendeletben határozott. Ebben öt kategóriát neveznek meg, melyekben áprilistól októberig nevesítik a zöldfelületek kezelésével kapcsolatos feladatokat. A dísztereken kéthetente, legfeljebb 10 alkalommal, a kiemelten kezelt közterületeken szintén kéthetente 8-10 alkalommal, az 1. kategóriába sorolt területeken négyszer, a 2. kategóriába sorolt területeken kétszer vágják a füvet. A kategóriába nem sorolt zöldterületeken pedig egy alkalommal végeznek gyom- és parlagfű-mentesítést. 

– A megyeszékhelyen összesen közel 3 millió négyzetméteren kell a fenti tevékenységet elvégezni – tájékoztatott a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. 

Amint arról beszámoltak korábban, ahogy más településeken, így Salgótarjánban is az állam által indított közfoglalkoztatási programok keretében oldották meg a zöldfelületek kezelését. Előfordult, hogy akár százan is végezték ezt a feladatot, így a város szinte minden pontján egyszerre lehetett végezni a kaszálási munkákat. 

– Mára mindösszesen 14 főállású kollégával látjuk el a zöldfelületek kezelését. Kistraktort, fűkaszákat, önjárós fűnyírókat egyaránt alkalmazunk – ismertette a társaság. Nyilván ezzel a létszámmal jóval lassabban, egyszerre nem az egész várost lefedve lehet a feladatokat végezni. Emellett egyes területek kaszálását, gondozását a város roma nemzetiségi önkormányzata látja el. A társasházak körül is a fenti szervezetek végzik a fűvágást. 

Pásztón a külterjesen fenntartott területeken egy évben két alkalommal, a parkokban szükség szerint, de általában évente ötször vagy hatszor, az utak menti területeken jellemzően évente négyszer vagy hatszor nyírják a füvet, míg a gyom- és parlagfű-mentesítést ingatlanonként egyszer-kétszer végzik el. 

– A parkokban, az önkormányzati tulajdonú területeken, a belterületi főutak mellett és a nagyobb vízelvezető árkok mentén három főállású munkavállaló MTZ típusú traktorokkal és önjáró fűnyíró traktorokkal, négy-öt alkalmi munkavállaló pedig fűkaszával végzi a fenti feladatokat. Emellett a város önkormányzatának közfoglalkoztatott munkavállalói is részt vesznek a feladatok ellátásában – tájékoztatott Visnyovszki András, a Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. zöldterület-gazdálkodási egységvezetője. 

Mint mondta, az útszegélykőig a társasházak feladata a zöldterület fenntartása. A városközpontban ettől lehetséges az eltérés, mivel ott a zöldterületeket egységesen kell fenntartani. 

– Előfordul, hogy egyes házak tulajdonosai nem tudják kellő rendszerességgel nyírni a füvet, illetve a kiemelt területeken az egységes városkép miatt az összefüggő területeket egyszerre nyírjuk – fogalmazott a szakember, hozzátéve: – azonban ennek ellenkezőjére is van példa. 

– Bizonyos házak előtt a tulajdonos heti rendszerességgel lenyírja az önkormányzati fenntartású területen is a füvet.

Három ember gondoz hét hektárt – A június a legnehezebb fűvágás szempontjából, aztán a csapadék mennyiségétől függően ad munkát a fenti feladat a nyári hónapokban – tájékoztatott Vezér Attila, Romhány polgármestere. – Mintegy héthektárnyi területet kell gondoznunk a községben, két sportpályát, három köztemetőt és a parkokat is rendben kell tartani. Az utak mentén és az intézmények környékén is feladatot ad a fűnyírás. Korábban, amíg többen dolgoztak a közmunkaprogramban, szinte csak a rendelkezésre álló eszközök száma szabott határt a fenti feladatnak – mondta. Napjainkban hárman végzik a közterületek rendezését úgy, hogy szinte folyamatosan ezt csinálják és fűnyíró traktor is segíti a munkájukat. Ennek ellenére vannak olyan meredekebb területek, ahol még nem sikerült levágni a gazt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában