Az én STorym

2022.06.11. 11:20

Újabb és újabb ismert vendégek érkeznek Salgótarjánba, hogy életük történetéről meséljenek

Széles körben ismert, hogy Salgótarján idén ünnepli várossá nyilvánításának századik évfordulóját. A centenáris dátumról való megemlékezés természetesen nem korlátozódott a január 27-e körüli eseményekre – minthogy 1922-ben akkor történt a jeles esemény. Folyamatos programok, rendezvények szervezésére ösztönzi az intézményeket, az alkotóközösségeket, civil szervezeteket, s alkalmasint még a magánszemélyeket is.

Csongrády Béla

Szorcsik Viktória és Debreceni Boglárka számos érdekességet osztottak meg

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., azaz a REMEK zászlóshajójaként működő József Attila Művelődési Központ egyik emblematikus, igencsak népszerűvé lett kezdeményezése Az én STorym elnevezésű beszélgetéssorozat. Ennek lényege, hogy minden hónap utolsó szombatján meghívnak a szakterületükön számottevő, figyelemre érdemes produktumot felmutató, innen, a városból elszármazott személyiségeket. Egy-egy alkalommal két vendég érkezik úgymond haza, hogy válaszoljon a neves újságíró, műsorvezető, riporter, Szily Nóra kérdéseire. A legutóbbi – immár az ötödik ilyen rendezvénynek – Szorcsik Viktória színésznő és Debreceni Boglárka író, költő volt a főszereplője a KultPont Kávézó kamaratermében, a sorozat állandó helyszínén. 

Elsőként Szorcsik Viktória tekintett vissza a pályafutására, ifjúkorára. Bevallottan nem volt könnyen kezelhető gyermek, ma is öntörvényű embernek tartja magát. Nagyon kötődik azonban szülővárosához, s amint teheti, mindig örömmel, jó érzéssel látogat vissza. Lokálpatriotizmusához nyilván szüleihez, családjához fűződő, a mai napig tartó jó kapcsolata is hozzájárul. Kedvesen beszélt a Petőfi iskoláról, ahol megszerettették vele a sportot, egyáltalán a mozgást, és ahol a magyart dr. Cseplák Györgyné tanította számára. Úgy érzi: valójában neki köszönheti, hogy közel került az irodalomhoz, a művészetekhez, s ezáltal végül azt is, hogy színész lett. Megrendülten fogadta a hírt, hogy kedves tanárnője immár nincs az élők sorában. 

Szorcsik Viktória természetesen beszélt a fiatalon, alig tizenhat-tizenhét éves korában, a Veszprémi Petőfi Színházban nem kisebb feladattal, mint a Tragédia Évájának megformálásával kezdődött színészi pályájáról, amely a későbbiekben több vidéki és fővárosi társulatban folytatódott. Országos ismertsége azonban a Jóban Rosszban című tévésorozatban alapozódott meg. Jelenleg úgymond szabadúszó, 22 évnyi pesti lét után Pápára készül költözni. Nagyon szeret utazni, sok országban járt már. Vonzódik az állatokhoz is, nem véletlen, hogy a színpadon is mellette ült aktuális kutyája, Guszti. 

Teljesen más – de nem kevésbé érdekes – életpályát tudhat magának Debreceni Boglárka. A megyeszékhelyen született, de első évei, szép élményei Mátraszeléhez kötik. A falusi élet szabadságát követően a negyvennyolc négyzetméteres tarjáni lakás másfajta életformát kínált számára. A mesekönyvek után hamar rátalált a szépirodalomra is. A Bolyai János Gimnáziumban érettségizett, s több diplomával, művészettörténész, kulturális antropológus, muzeológus, társadalomismeret-tanár végzettséggel is rendelkezik. Tanított művészeti szakközépiskolában, dolgozott a Petőfi Irodalmi és a Kassák Múzeumban, de tevékenykedett rendezvényszervezőként, ingatlanközvetítőként is. Tagja a Miskolci Akadémiai Bizottság Művészettörténeti Munkabizottságának. Régóta ír és publikál. Művei rendre megjelennek saját kötetekben, antológiákban és folyóiratokban, köztük a megye lapjában, a Palócföldben is. Első könyve Bébikommandó címmel novellákat tett közzé. Verseit több nyelvre is lefordították. Kapott Kaleidoszkóp-díjat, volt Móricz Zsigmond- és NKA alkotói ösztöndíjas. 

Mint Szily Nóra empatikus kérdéseiből kiderült: Debreceni Boglárka az elért sikerek ellenére immár negyvenévesen is keresi a helyét. A komix létrehozásával új, a képregénytechnikára épülő lírai műfajt teremtett. Mostanában közel került az aszódi nevelőintézetben lakó nehéz sorsú fiatalok problémáihoz, s lehet, hogy a következőkben a gyermekvédelemben talál igazán önmagára. 

A sorozat e hónapban is folytatódik – A beszélgetésfolyam júniusban sem szünetel. Június 25-én, szombaton, 17 órától újabb diskurzusokat is élvezhet a rendre nagyszámú érdeklődő. Szily Nórának ez alkalommal Pataki Katalin szerkesztő, riporter, műsorvezető, valamint Mikecz Estilla színésznő, a Zenthe Ferenc Színház tagja mesél Salgótarjánhoz kötődő emlékeiről, a pályáján elért eredményeiről, netán kudarcairól, s válaszol a mindenkinek feltett kérésekre: mi jelenti a sikert, mi okoz boldogságot és milyen célok vezérlik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában