Családias légkör

2022.06.18. 06:50

Szeretet tölti meg a szépkorúak bentlakásos otthonát Nógrádmegyerben

Szeretet és törődés veszi körül a Virágsziget Gondozási Központ Idősek Otthonának 34 lakóját. Király Attiláné, az intézet vezetője és munkatársai azon fáradoznak, hogy a ház szolgáltatásait igénybe vevő idős, munkában megfáradt emberek jól érezzék itt magukat.

Szenográdi Ferenc

Virágos környezetben, családias hangulatban élik mindennapjaikat az idősek otthona lakói

Forrás: NMH/Sz.F.

A gondozási központ vezetője úgy nyilatkozott, szívügye, hogy családias otthonként működjön az intézet. 
– Fontos számunkra, hogy az ellátottak jól érezzék magukat az év minden napján, különösen a tavaszi, nyári, őszi hónapokban igyekszünk virágos környezetet teremteni az otthonban – mondta Király Attiláné, hozzátéve, hogy nem véletlenül nevezik Virágszigetnek a központot. A gondozott parkok, virágos terek, teraszok otthonossá teszik az intézményt. A gondozottak szívesen kiülnek a szabadba, és gyönyörködnek a virágokban. 

A vezető, aki már 23 éve dolgozik az intézetben, kitért a pandémia időszakára is. – A betegség minket sem került el, mindent megtettünk az ellátottainkért, hogy átvészeljék a krízishelyzetet, mégis volt veszteségünk – mondta. Király Attiláné kitért arra is, hogy az intézményt a helyi önkormányzat alapította, s csak elismeréssel szólhat Verbói Gábor polgármester tevékenységéről, aki előbb az idősek nappali ellátását biztosította, majd 1996-ban bentlakásossá fejlesztették az intézményt. 2018-tól a Váci egyházmegye a fenntartójuk, az épület azonban az önkormányzat tulajdonában van. Négy évvel ezelőtt komoly felújítást végeztek. Napelemek kerültek a tetőtérre, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtést. 

– Úgy látom, hogy az önkormányzat jól döntött, amikor a működtetést átadta a Váci egyházmegyének. Ma is nagyon jó a kapcsolatunk az önkormányzattal – vélekedett Király Attiláné. 

A falu lelkipásztora, Balogh László gyakran meglátogatja az intézményt, s havonta egy alkalommal szentmisét is tart az idősek részére. A mozgásban kevésbé korlátozottak a közeli környékre kirándulásokat is tesznek az intézmény autójával. Legutóbb Szécsényben jártak, s ellátogattak egy lovasudvarba is. A vezető örömmel újságolta, hogy ez év májusától foglalkozásszervezőt alkalmaznak, aki az idősek részére kulturális, sport-, kézműves- és egyéb programokat rendez. 

Az intézmény szolgáltatásait főleg a nógrádmegyeriek veszik igénybe, de más településről is fogadnak bentlakókat. Turányi Károlyné Pécsről érkezett. – Nagyon jól érzem itt magam, aranyos a főnöknő, de a többiek is segítenek nekünk. A sok szép virág pedig melegíti a lelkünket – mondta. – A vezetőnő és a többiek is szolgálatkészek, meghallgatnak minket – fűzte hozzá a rimóci Beszkid Jánosné. – Nekem a második otthonom, jól érzem itt magam – fogalmazott a nógrádmegyeri Sándor Józsefné. – Én szintén helybéli vagyok, nekem is ez a második otthonom. A lányaim gyakran meglátogatnak. Jól érzem itt magam – vélekedett a 91 éves Krizsanyik Pálné. A vezető elmondta, hogy három 97 éves lakó is él az intézményben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában