Megelőzés

2022.06.17. 15:32

Száznál is több nógrádi tűzoltó igényelte a szűrővizsgálatokat

Amint arról korábban már beszámoltunk a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete idén is csatlakozott a – június 13. és 19. között esedékes – férfiak egészségének nemzetközi hete nevű kezdeményezéshez.

Veres Edina

Forrás: NMKI

Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke aláhúzta: a szűrővizsgálatokat a nők legjava komolyan veszi és évente részt vesz rajtuk. A férfiak azonban sokszor homokba dugják a fejüket, gondolván, hogy velük nem történhet baj.

– Bár az elmúlt évek során tapasztalható volt némi javulás, az erősebbik nem képviselőinek többsége továbbra sem foglalkozik eleget az egészségével. Például nehezen veszik rá magukat, hogy rendszeresen járjanak szűrővizsgálatra, holott azoknak óriási jelentőségük van a megelőzésben, hiszen a korai felismerés és kezelés esetén hatékonyabban gyógyíthatók például a daganatos megbetegedések is – mondta Kreicsi Mária, aki arra is rámutatott: a férfiak születéskor várható élettartama hazánkban 72,86 év, míg a nőké 79,33 év. Az európai átlagtól a magyar adatok 5-6 évvel alacsonyabbak, a Nógrád megyei számok pedig még a magyar átlagot is alulmúlják 2 évvel.

Fotó: NMKI

A férfiak egészségének nemzetközi hetén a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének tagjai főként az erősebbik nem figyelmét igyekeznek ráirányítani a megelőzés és a korai felismerés fontosságára. Éppen ezért a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársaival karöltve szűrőnapot szerveztek a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (NMKI) dolgozói részére.

Fotó: NMKI

Kapás Márton, az NMKI szóvivője elmondta: a munkatársaik a vércukor- és koleszterinszint mérés mellett PSA és EKG vizsgálaton, valamint szájüregi szűrővizsgálaton vehettek részt.

Fotó: NMKI

– Már második alkalommal adott otthont a salgótarjáni tűzoltóság ilyen egészségnapnak. Vannak kollégák, akik pénteken szolgálati feladataik miatt nem tudtak részt venni a vizsgálatokon, ezért számukra június 22-én nyílik majd erre lehetőség – fejtette ki Kapás Márton, rámutatva, hogy a tűzoltók egészségtudatos magatartását jelzi, hogy idén több mint száztízen jelentkeztek a két nap folyamán lezajló különböző szűrésekre. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában