Szűrések

2022.06.14. 19:10

Nógrád megyei férfiakra is fókuszálnak a férfiegészség hetén

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete is csatlakozott a férfiak nemzetközi hete nevű kezdeményezéshez, amely idén június 13-a és 19-e között zajlik.

V. E.

Fontos, hogy időben kiderüljenek az esetleges betegségek

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A férfiak rosszindulatú daganatos megbetegedését illetően szűkebb hazánkban az első helyen a tüdő-, majd a vastagbélrák áll. Ezeket az ajak- és szájüregi daganatok, míg a negyedik helyen a prosztata daganatos megbetegedése követi. Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke rámutatott: a halálozás esetében is ugyanez a sorrend. 

– A betegségek sajnos annyira későn derülnek ki, hogy a kezelésre már csak nagyon kevés lehetőség mutatkozik. Ez azért is elszomorító, mivel e kórok közül az ajak-, a szájüreg-, a vastagbél- és a prosztatarák egyaránt könnyen szűrhetők, illetve idejében felfedezve jól gyógyíthatók – húzta alá Kreicsi Mária. Hozzátette: alapszervezetük kezdetektől hirdeti a megelőzés és a korai felismerés fontosságát, és sok esetben ad lehetőséget a férfiak számára is szűrővizsgálatokon való részvételre. Ezek közül egyfelől kiemelkedik a június második hetében tartott férfiak egészségének nemzetközi hete. A másik jelentős alkalom novemberre esik, amikor is a Movember mozgalomhoz kapcsolódóan irányítják a figyelmet az erősebbik nemre. 

A mostani kezdeményezéshez csatlakozva június 17-én és 22-én a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság dolgozóinak tartanak szűrőnapot a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársaival. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában