Eb

2022.06.24. 16:18

Nógrád megyében sikeres a mobil ivartalanítási program

A Felzárkózó települések program különleges kezdeményezést indított tavaly a kóbor kutyák számának csökkentése érdekében. A program szakmai irányításával megbízott Magyar Máltai Szeretetszolgálat mobil ivartalanító állomást kezdett működtetni, ami tegnap Lucfalvára látogatott.

G.E.

Forrás: H.Cs., NMH

– Veszélyesen elszaporodtak a kutyák a településeken, a probléma jellemzően a legszegényebb falvakban figyelhető meg. Olyan portákon születnek kölykök, ahol egyáltalán nem biztosítottak a körülmények a felnevelésükhöz – tájékoztatott Kohányi Miklós, a szeretetszolgálat Felelős állattartás programjának vezetője. – Ezért találkozunk annyi láncon tengődő, éhező, rossz körülmények között tartott négylábúval szerte az országban. 

A Felelős állattartás program során a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében a legszegényebb településeken tartott kutyák helyben történő ivartalanítására is lehetőség nyílik. A térítésmentes ellátásban egyúttal veszettség elleni oltást és az azonosításukhoz szükséges chipet is megkapják a behozott kutyák, ezen kívül a külső-belső élősködők ellen is kezelik azokat. 

– Lucfalván ma több mint húsz négylábút műtött meg dr. Balogh Gábor. Elsősorban a faluból, de Karancsságról is érkeztek páciensek – fogalmazott a programvezető, aki arra is kitért: – Az elmúlt két hónapban közel hetven állat esett át a procedúrán Nógrád megyében. Azon a 15 településen, ahol a Felzárkózó települések program működik, a lakók közül bárki igénybe veheti ezt a lehetőséget. 

Mint mondta, a tapasztalatok szerint sokan élnek is azzal, sőt egyre többen döntenek kedvencük ivartalanítása mellett, legyen szó bármilyen nemű és fajtájú kutyáról. Sajnos ezzel azonban még nem oldódik meg az összes probléma, amit a kóbor kutyák és a felesleges szaporulat jelentenek. Azonban már az is előrelépés, ha egy jó mintát mutatnak annak érdekében, hogy változzon a gazdák szemlélete. Szeptembertől Jász-Nagykun-Szolnok megyében kutyaterápiás, illetve állat-asszisztált foglalkozásokat is tartanak az iskolás korosztálynak, ezzel egyidejűleg egy helyi kutyaiskola indítását is előkészítik.

A gyakorlat szerint egy furgon segítségével gyűjtik össze azokat az ebeket, amelyeket gazdáik nem tudnak a klimatizált, ivartalanító buszhoz szállítani. A műtétet követően egy lábadozó autóban töltenek közel két órát a páciensek, majd ébredésük után visszaviszik őket a tulajdonosukhoz. Mivel felszívódó varrattal dolgoznak, nincs is szükség további beavatkozásra. Egy nap alatt legjobb esetben közel 30 négylábút tudnak megműteni. 

– Az ivartalanítás nem csak szociális, hanem egészségügyi szempontból is a legjobb döntés – közölte dr. Balogh Gábor állatorvos, aki azt is elmondta, hogy az elmúlt évben közel ötszáz jószágot műtöttek meg az ország keleti régióiban. Ez a teljesítmény azt mutatja, hogy sikeres a program. Azonban érdemi változás akkor lenne elérhető, ha tízszer több csapat dolgozna azért, hogy egyáltalán ne legyenek kóbor kutyák az utcákon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában