Látogató

2022.06.11. 07:55

Miklósa Erika imádja Görbeországot

Palócföldön járt nemrégiben Miklósa Erika Kossuth – és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő. Látogatásáról dokumentumfilm is készült, amely a Duna Televízióban látható június 11-én 10.30 órától, a Partitúra című műsorban.

H.H.

Forrás: Miklósa Erika Facebook-oldala

A világhírű szoprán Batta András Széchenyi-díjas zenetörténész társaságában balassagyarmati központtal kereste fel a vidék nevezetességeit. Elment Mohorára, ahol a Tolnay Klári Emlékházban beöltözött a színművész-előd egyik színpadi ruhájába, és megpróbált úgy énekelni palócos tájszólással, ahogyan azt Tolnay Klári tette a Katyi című filmben. Rimócon a helyi hagyományőrzővel, Kiss Bertalanné, Rozi nénivel találkozott, a tájházban elámult a paraszti életformát bemutató tárlaton. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának választott énekesnőt Balassagyarmaton Ember Csaba, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola korábbi igazgatója kalauzolta, míg az I. Kerékpár Múzeumban Olexa Miklós tulajdonos ismertette meg országosan egyedülálló járműgyűjteményével. Ezen kívül járt még a Tornay Endre művésztelepen, a Jánossy Képtárban, a Horváth Endre Galériában és a Szerbtemplom  képzőművészeti kiállítóhelyen is. Megfordult még Terényben, megszemlélve a hazánk egyik legszebb, műemléki védelem alatt álló, jellegzetes palóc házsorát. 

A Partitúra műsorában nógrádi művészek is szerepelnek: Magyar Valentin zongorázik, Banda Ádám hegedül, fellép továbbá a Latte Maffiato szalon jazz zenekar és a Rimóci Rezesbanda.

Házigazdáit Miklósa Erika a Facebook-oldalán értékteremtőnek és értékmentőnek nevezte, hozzátéve, tökéletesen megérti, Mikszáth Kálmán miért hívta Görbeországnak a szülőföldjét, mert valóban varázslatosan girbegurba az itteni táj. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában