Nyugdíjasklub

2022.06.16. 11:26

Élénk életet élnek a nyugdíjasklubok Nógrád megyében

A nyugat-nógrádi településen tartotta nemrégiben összejövetelét a megyénkben működő nyugdíjasklubok szövetségének vezetősége. A találkozón a tagság kicserélte tapasztalatait, és beszélt az időseket érintő legújabb aktualitásokról.

Hegedűs Henrik

A megyei nyugdíjasklubok vezetői a Tolnay Klári Emlékház udvarán

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

A községben rendszeres tevékenységet végző, Mauks Ilona nevét viselő nyugdíjasklub vezetője, Velkovics Józsefné meghívására látogattak el szerdán délelőtt a megyénk különböző területein működő csoportok élén álló személyiségek Mikszáth Kálmán szeretett falujának művelődési házába. 

A rendezvényen dr. Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége elnöke osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Elmondta, komoly szerep hárul a településeken az egyes csoportjaikra. Amellett, hogy kiemelten figyeljenek azokra a szépkorú társaikra, akik egészségi állapotuk vagy hajlott koruk miatt már nem, vagy csak ritkán képesek kimozdulni otthonukból, lényeges, hogy folyamatos tájékoztatást nyújtsanak az őket érintő legfontosabb közéleti döntésekről. Így például naprakésznek kell lenniük a nyugdíjemelés körülményeiről, annak mértékéről, illetve arról, hogy nyugdíjasként milyen esetleges kedvezményekben, lehetőségekben részesülhetnek. 

Az elnök szerint ugyancsak fontos tényező, hogy a klubok aktív életet éljenek, széles programkínálatot állítsanak össze. Ebben szerepelhetnek zenés-táncos összejövetelek, illetve tartalmas kirándulások. Az országos elnökség év közben hazánk legszebb tájaira szervez közös túrákat, amelyeken feltérképezhetik a történelmi, irodalmi, természeti, művészeti nevezetességeket, ráadásul az adott helyi csoportok avatott idegenvezetést is biztosítanak a látogatóknak, így volt ez Balatonfüreden vagy Sopronban. Mindezekkel jobb életminőség adható a nyugdíjas társaknak, nem a magány lesz a legjellemzőbb panaszuk. 

Dr. Hegyesiné Orsós Éva kitért arra, a települési klubok vezetése igyekezzen állandó kapcsolatot tartani az adott önkormányzatok elöljáróival, hiszen ők azok, akik a felmerülő különböző gondokra helyben megoldást nyújthatnak. A partnerség a rendezvények lebonyolításában is elengedhetetlen feltétel. 

A hozzászólások között éppen ez utóbbi kérdésben hangzott el pozitív példa: a palotási klub vezetője említette meg Szabó Mihály polgármestert, akihez ha bármilyen kéréssel, óhajjal fordultak, erejéhez mérten a legrövidebb időn belül segítséget nyújtott az időseknek. 

Bunder Irén, a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége megyei elnöke kifejtette, a nógrádi klubok munkájáról csak az elismerés hangján szólhat, rendkívül széles körű, élénk tevékenységet végeznek, ami megmutatkozik például abban, hogy szinte nincs olyan falunap, jelentősebb társadalmi érdeklődést kiváltó esemény, ahol a községi vagy városi baráti körök ne lépnének fel, hagyományőrző népzenei vagy modernebb műfajú műsorral. 

A komolyabb témájú beszélgetések után a házigazdák és vendégeik elsétáltak a Tolnay Klári Emlékházba, megtekintve a híres színművésznő egyedülálló hagyatékát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában