Tiszteletadás

2022.06.22. 12:28

Balassagyarmaton máig élénken őrzik a határőr hagyományokat

A védőszent ünnepéhez, Szent László napjához kapcsolódva tartottak megemlékezést szerdán a Balassagyarmati Határőr Igazgatóság egykori munkatársai. A szervezet egykori székhelyénél, a Bajcsy és az Ady utak sarkán található emléktábla előtt találkoztak a régi bajtársak.

Hegedűs Henrik

A rendőrök is lerótták tiszteletüket

Forrás: NMH/Fürjes Béla

A szervezők nevében felvezetésként Molnár János szavalta el Siklósi András: Szent Lászlóhoz című költeményét, majd Novákné Koplányi Edit mondott beszédet. Elöljáróban némi történelmi kitekintést tett: a magyar határőrizeti rendszer az elmúlt egy évezred során rengeteg átalakuláson esett át, Szent István király teremtette meg az alapokat, Szent László pedig a harcos nomád tradíciót ötvözte az európai lovagi eszménnyel. 

Hozzátette, a második világháború óta eltelt időszakban sok változás történt, több, mint a megelőző korszakokban összesen. Az utókor hajtson fejet mindazok előtt, akik tevékenyen közreműködtek a mindenkori államhatár őrizetében, benne a hősi halált halt katonákkal, a délszláv háború idején teljesítő határrendészekkel, az embercsempészekkel szemben küzdő nyomozati szervekkel, egészen a 2008-tól máig a rendőrség kötelékében szolgáló egyenruhásokkal.

Végül koszorút helyezett el az emléktáblánál dr. Somssich Gabriella dandártábornok, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, valamint három városi rendőrkapitány, Belovai Róbert, Csík Csaba és Tánczos Miklós. Az eseményt követően a résztvevők baráti beszélgetés keretében tárgyalták meg a régi Vármegyeháza épületében hamarosan létesítendő állandó határőrkiállítás előkészületeinek műveleteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában