Balassi-díj

2022.06.10. 18:09

A kimagasló kulturális tevékenységet és könyvtáros szakmai munkát ünnepelték Salgótarjánban (fotók)

Az Ünnepi Könyvhét kiemelt programjaként, a megyei könyvtárban megtartották a Balassi-díj átadót pénteken délután. Molnár Éva könyvtárigazgató ünnepi gondolatai után, az intézményvezetőhöz csatlakozva Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök és dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere átnyújtották az elismeréseket az idei díjazottaknak.

Veres Edina

A díjazottak

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Köszöntőjében Molnár Éva, az intézmény igazgatója rámutatott: az elmúlt évek élesen rávilágítottak arra, hogy meg kell változtatni gondolkodásunkat, új szemlélettel kell a mindennapjainkat kezelni, és meg kell tanulni együtt élni a világjárványok és a háború borzalmaival is. Mint fogalmazott, a díjátadó küldetése nem más, mint két év bezártság után újra együtt lenni és ünnepelni azokat, akik munkájukkal és hozzáállásukkal bizonyították az elismerésre érdemességüket. 

A könyvtárigazgató hozzátette: a felszabadultság örömteli érzése mellett egy energetikailag felújított, tereiben megújult, szolgáltatásaiban kibővült megyei könyvtárban köszöntheti a megjelenteket.
–  Tennivalónk van még bőven, de mi már az elért eredményeket is örömmel üdvözöljük. A kicsik ujjongva fogadták a megújult gyermekrészleget, míg a Pont Neked Pont fiatal látogatóinak folyamatos jelenléte visszaigazolta törekvésünk sikerét. Lépcsődíszeink, az új fotelok, az újonnan kialakított verssarok, a más térben elhelyezett folyóirat olvasó és idegen nyelvi gyűjtemény kiemelt példái használóorientált szakmai törekvésünknek – fejtette ki Molnár Éva, aki ezután rámutatott, hogy az elmúlt időszak örömeinek és eredményeinek csokorba fűzésekor nem feledkezhet meg a hálás olvasóról, látogatóról sem. Hiszen ők azok, akik a személyes jelenlétükkel éltető erőként bizonyítják nap mint nap a könyvtár fontosságát. Éppen ezért idén a könyvtártámogatói díját egy olvasó vehette át.

– Köszöntőmet a változó világhoz való alkalmazkodás gondolataival kezdtem, és a hagyományokhoz való ragaszkodás gondolataival zárom. Ragaszkodjunk értékeinkhez, azokat ismerjük fel és ismerjük el, tradícióinkat pedig ápoljuk és őrizzük. Úgy gondolom, ha Balassi Bálint ma köztünk élne, minden bizonnyal büszkén intene a lováról látva azt, hogy a neve nem csak a várak falain, versek szerzőjeként a könyvek lapjain, hanem egy díj kapcsán is tovább él – mondta Molnár Éva.

Ezután az esemény főszereplői, azaz a díjazottak kerültek a reflektorfénybe. Az okleveleket, plaketteket és csokrokat Molnár Éva mellett, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, illetve dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere adta át.

A Balassi-díjat 1995 óta ítéli oda a Balassi-díj Kuratórium a megyei könyvtár kiemelkedő tevékenységet végző munkatársainak. Elnyerhetik a kitüntetést továbbá azok a nem könyvtárban dolgozó személyek is, akik jelentősen hozzájárultak a bibliotéka tartalmi tevékenysége színvonalának emeléséhez, a könyvkultúra értékeinek gyarapításához. Emellett díjban részesülhetnek azok a Nógrád megyében – kivételes esetben a megye vagy az országhatáron kívül – élő személyek is, akikre életművük, és személyes helytállásuk alapján a könyvtár dolgozói kollektívája példaképként tekinthet.

Balassi-díjjal ismerték el idén Szegi Szabolcs, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár (BBMK) felnőtt kölcsönzőrészlegének könyvtárosa magas színvonalú szakmai munkáját. Szintén e kitüntetésben részesült a kultúraközvetítésben vállalt aktív szerepéért a Balassi Bálint Asztaltársaság. A díjat a civil közösség elnöke, Orbán György vette át.

Posztumusz Balassi-díjat adományozott a kuratórium Pethő Magdolnának, aki a közelmúltban bekövetkezett haláláig a Berceli Széchenyi István Általános Iskola pedagógusa és könyvtárosa volt. Az elismerést Fülöp Soma, valamint Batta Tibor, Bercel polgármestere számára nyújtották át az átadók.

Kulturális Tevékenységért díjat kapott Stark Lászlóné, a megyei könyvtár Beszterce-lakótelepi Fiókkönyvtárának könyvtárosa, illetve Handó Péter író költő, művelődésszervező és kulturális antropológus.

Az Év Könyvtár Támogatója díjat a kuratórium Kellner Tibornénak, a könyvtár olvasójának ítélte oda, aki tavaly a legtöbb – összesen 130 – könyvet kölcsönözte ki a bibliotékából.

Az Év Települési Könyvtára díjra a Mátranováki Könyvtári, Információs és Közösségi Helyben folyó magas színvonalú szakmai munkát találták a döntéshozók érdemesnek, amely kitüntetést Maruzsné Répás Lilla könyvtáros és Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere vette át.

Az ünnepségen közreműködtek a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és pedagógusai.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában