Látványosság

2022.05.29. 11:25

Százakat vonzott Bercelre a határt hatalmas területen vörösbe öltöztető bíborhere (fotók és videó)

Az ország minden pontjáról vonzott látogatókat az országos szinten is egyedülállónak tekinthető méretű és látványú bíborheremező.

Angyal Eszter

Közel 50 hektárnyi területet borított a bíborhere

Forrás: Nool/Angyal Eszter

Fotó: Angyal Eszter

Tavaly vetettek a település határában először bíborherét, ami már akkor népszerű volt a turisták körében. Ezen felbuzdulva idén a tavalyinál már jóval nagyobb területre került a különleges látványt nyújtó növényből, ami természetesen meg is hozta a várt népszerűséget. Az ország szinte minden pontjáról érkeztek ugyanis a látogatók, hogy személyesen is gyönyörködhessenek a látványban, valamint elkészítsenek jónéhány fotót erről a mesés helyszínről.

Batta Tibor, Bercel polgármestere a Nool.hu megkeresésére elmondta, hogy a bíborhere vetésének megfontolása kizárólag mezőgazdasági jellegű volt. Hozzátette, a növényt termelő mezőgazdasági vállalkozók vetésforgóban 4 évente vetik a bíborherét. 

– Két egymást követő évben búzát, majd napraforgót, végül bíborherét. A bíborhere pillangósvirágú, úgynevezett nitrogéngyűjtő növény. Termesztése a légköri nitrogén talajban történő fixálása mellett, a vetőmag előállítása okán történik. A vetőmagot Nyugat-Európában értékesítik, a rövid tenyészideje és a csapadékosabb időjárás miatt másodvetésként, ugyancsak a nitrogén fixációja miatt – ismertette a polgármester. Idén mintegy 45-50 hektár területen vetették el a különleges szépségű virágot a települést övező szántókon. 

– Már tavaly is éreztük a turistacsalogató hatást, megfelelő marketingtevékenységgel pedig úgy gondolom, országszerte ismert látványossággá válhat. Mivel ebben az időszakban szoktuk tartani a családi napot a településen, ha az érdeklődés töretlen lesz, akkor a rendezvényünk „Bíborhere fesztivállá” fejlődik – fejtette ki Batta Tibor.

A polgármester beszélt arról is, hogy az idén jelentkező, jelentősen megnövekedő érdeklődést a közösségi oldalakról fedezték fel. Számtalan Facebook-csoportban, magánszemélyeknél, valamint az Instagramon is rengetegen osztották meg a helyszínen készített fotóikat, vagy épp a hatalmas bíborszőnyegnek tűnő mezőn elkészített családi fotóikat. A képek több országos fórumról is visszaköszöntek, hisz talán bátran kijelenthető, hogy a berceli határban májusban elénk tárulkozó látvány kuriózumnak minősült országos viszonylatban is. 

A településvezető egyébként arról is beszámolt, hogy a növény a termelők elmondása alapján az elkövetkező években, hasonló mértékben, más-más területen folyamatosan meg fog jelenni  a település környezetében. Nincs tehát oka annak sem keseregni, aki esetleg idén lemaradt arról, hogy személyesen láthassa a bíborhere virágzását, jövőre ismét meglesz rá a lehetőség. Addig pedig érdemes megtekinteni hírportálunk helyszínen készített videóját, vagy végiglapozni az alábbiakban található fotógalériánkat.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában