Búzaszentelés

2022.05.08. 17:22

Isten áldását kérték a sarjadó búzaszálakra Érsekvadkerten (galéria)

Nógrád megyét érte idén a megtiszteltetés, hogy otthont adhatott az országos búzaszentelő ünnepségnek, amelyen felolvasták Soltész Miklós minisztériumi államtitkár üzenetét is. A település északi határában Máthé György kanonok-plébános áldotta meg a körülötte sarjadó, jelenleg mintegy térdig érő növényzetet.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH | H. Cs.

Az esemény a nyugat-nógrádi nagyközség központjában található, Szent András tiszteletére emelt katolikus templomban kezdődött vasárnap délelőtt, ahol Máthé György kanonok-plébános tartotta a szentmisét. A szertartás során elmondott beszédében kiemelte, ahogy a természetben, úgy az emberi társadalomban is fokozott szerepe van a kötődéseknek, legyen az az időjárás változása az élővilágra, vagy a családi kapcsolatok fontossága.

A szertartást követően vallásos körmenet indult a helyi temető közelében található, faluszéli búzatáblához. A felvonulásban a különböző egyházi és nemzeti zászlók mögött ott vonultak a meghívott közéleti személyiségek, illetve például a vendégül látott, gyönyörű népviseletükbe öltözött varsányiak.

A mező szélén felállított színpadon Máthé György a szokásoknak megfelelően a négy égtáj felé külön-külön imát mondott azért, hogy nyáron minél bőségesebb termés köszöntsön be a nógrádi vidékre. A helyi fiatalok és dalosok verses-énekes köszöntőjét követően Balla Mihály országgyűlési képviselő mondta el üdvözlő gondolatait. 

Hangsúlyozta, a gondos kezek és megfelelő technikai segédlet által elültetett és megművelt búza csak békés időkben, nyugodt környezetben hozhatja meg a várt termést, de mostanában a szomszédunkban dúló háború minderre vészes árnyékot von. Ugyanakkor a búza szentelése a reményt élteti, ráadásul biztonságot ad, hogy nyáron nem leszünk hiányában az éltető kenyérnek. A honatya felolvasta Soltész Miklós egyházügyekért felelős minisztériumi államtitkár ez alkalomra írt levelét, amelyben a politikus köszöntötte a jövőre megalapításának nyolcszázadik évfordulóját ünneplő, az ország egyik legvallásosabb pontjának tekinthető Érsekvadkert lakosságát, kiemelve, hogy a kereszténység erős alapot, hitet és erőt ad a jövőnek.

Végezetül dr. Őszi Attila Csaba polgármester beszélt a rendezvény résztvevőihez. Kifejtette, az országos búzaszentelő ötlete Kurucz Miklóstól származik, ám a világjárvány viszontagságai hátráltatták az esemény lebonyolítását, ám most, május elején a lehető legideálisabb időjárási körülmények között, ragyogó napsütésben biztathatták még nagyobb növekedésre a búzaszálakat.

Nagy a hagyománya a búzaszentelésnek | A tavaszi búzaszentelésnek (latinul litaniae maiores, azaz nagyobb könyörgés) komoly hagyományai alakultak ki a keresztény kultúrkörben. A pogány eredetű népszokás, amely a mezőgazdasági határ, a búza-és gabonaföldek megáldását takarja, a római katolikusoknál Szent Márk napjához, azaz április 25-höz kötődik, ekkor tartják a legtöbb helyen a vetés után a jó termésért, a természeti csapások elhárításáért szervezett körmeneteket. Ilyenkor a gabonákon túlmenően a késő nyári növények, így a gyümölcsfák és a szőlő kedvező érése érdekében is imádkoznak az emberek. A hagyomány szerint a búzaszentelő körmenetet Liberius pápa rendelte el a 4. század közepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában