Forgalom

2022.05.14. 06:50

Ijesztőek a statisztikák: sokan furikáznak ittasan Nógrád megyében

A rendszeres rendőri ellenőrzés sem veszi el sokak kedvét szűkebb hazánkban attól, hogy alkoholfogyasztás után a volán mögé üljön. A súlyos pénzbüntetés mellett arra is számíthat a sofőr, hogy bevonják a vezetői engedélyét.

Fodor Orsolya

Ha egy gépjármű vezetőjénél pozitív eredményt jelez az alkoholteszter, akkor a sofőrt a rendőrök előállítják

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Nem ritka, hogy néhányan akkor is a volán mögé ülnek Nógrád útjain, amikor már fogyasztottak alkoholt. 

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Tamás-Kovács Andrea elmondta: ha egy gépjármű vezetőjénél pozitív eredményt jelez az alkoholteszter, a sofőrt a rendőrök előállítják a kapitányságra egy hiteles légalkoholmérésre. Ha az újabb vizsgálat igazolja a szeszes ital fogyasztását, akkor közigazgatási, vagy súlyosabb esetben büntetőeljárást indítanak a sofőrrel szemben. 

– Abban az esetben, ha a jármű vezetője nem fogadja el a hiteles légalkoholmérő készülék eredményét, akkor vér- és vizeletvételre előállítják őt egy egészségügyi intézménybe – fejtette ki Tamás-Kovács Andrea. 

Concept,Of,Alcohol,,Dangerous,Driving.,Drink,And,Drive.,Man,Drinks
Az ittas sofőrök a forgalmat is veszélyeztetik | Shutterstock | Illusztráció

Mint mondta, az egyenruhások azokat is előállítják erre a vizsgálatra, akikkel szemben harminc percen belül nem hajtható végre a hitelesített alkoholteszterrel való mérés. Emellett azokat a sofőröket és gyalogosokat is, akik egy közúti közlekedési balesetben érintettek. 

Hozzátette: a büntetés mértéke – az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően – harmincezertől százezer forintig terjedő közigazgatási bírság lehet, de súlyosabb esetben a büntetőeljárás keretében szabják ki a bírságot. 

– A vezetői engedélyét akkor kaphatja vissza valaki, miután azt bevonták tőle, ha az eltiltás határideje lejárt és elvégezte a szükséges utánképzést – mondta a sajtóreferens, hozzátéve: – A rendőrség évszaktól függetlenül rendszeresen folytat ellenőrzéseket az ittasan vezetők kiszűrésére a közutakon. 

Verbói Patrik salgótarjáni autósoktató szerint az alkoholos befolyásoltságon kívül még vannak olyan esetek, amikor meg kellene gondolnia a sofőrnek, hogy a volán mögé üljön. 

– Egyes gyógyszerek is negatívan befolyásolhatják a reakcióidőt. A tanítványaimnak rendszeresen felhívom a figyelmét arra, hogy bizonyos fájdalomcsillapítók szedése esetén is mérlegeljenek, alkalmasak-e a vezetésre. A sérült végtagok esetében ugyanez a helyzet, mert veszélyforrást jelenthet, ha valaki nem tud úgy mozogni, mint egészségesen – fejtette ki az oktató. 

Több részeg autóst is igazoltattak | Hiába razziáznak rendszeresen az egyenruhások szűkebb hazánkban, az elmúlt napokban is számos esetben intézkedtek a rendőrök ittas járművezetővel szemben. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vagy bódult állapotban közlekedő, szabályszegő járművezetők közúti forgalomból történő kiszűrésére. Tamás-Kovács Andrea hangsúlyozta, hogy Magyarországon zéró tolerancia van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a vezetés megkezdése előtt a legcsekélyebb alkoholfogyasztás sem megengedett. A szeszes ital ugyanis olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetőek össze. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában