Megelőzik a szabálysértéseket

2022.05.04. 13:44

Egyre több halőr vigyáz a rendre Nógrád megye vízpartjain

Egyre több halőr szavatolja a megyei horgászegyesületek kezelésében működő víztározók partján a rendet. Munkájuknak köszönhetően a büntetéssel és a feljelentéssel záruló, komoly esetek száma elenyésző szűkebb hazánkban, a kisebb szabálysértéseknél rendszerint a szóbeli figyelmeztetés is elegendő a helyzet orvoslására.

Veres Edina

Leggyakrabban szemetelés vagy a fogási napló nem pontos kitöltése miatt kell szólni a horgászoknak

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

Kapás Imre, a Horgász Szervezetek Nógrád Megyei Szövetségének (Henosz) ügyvezető elnöke elmondta: a horgászegyesületek maguk dönthetnek arról, hogy mennyi halőrt alkalmaznak. 

– A megyében az egyik legjelentősebb nagyságú vízfelület az Ipoly folyó. Korábban három halőr dolgozott a folyó partján főállásban, illetve mellettük hat jelvénnyel és szerződéssel rendelkező személy szabadidejében látta el a folyó biztonságának szavatolását. Én is közéjük tartozom. A közelmúltban újabb nyolc halőrnek igényeltem jelvényt. Ennek értelmében kilencről tizenhétre bővült a létszám, ami jól példázza a halőrök számának általános emelkedését. Mellettük alkalmazhatnánk társadalmi halőröket is, azonban nekik nincs intézkedési jogkörük, szabálytalanság esetén csak annyit tehetnek, hogy értesítik a rendőrséget vagy az egyik szerződésest. A büntetéssel és a feljelentéssel záruló esetek száma elenyésző a megyénkben – tette hozzá Kapás Imre. 

Ismertette: nem a feljelentések mennyisége fémjelzi a halőrök munkájának minőségét, hiszen nem a büntetés az elsődleges feladatuk. A központi előírás szerint egy halőrnek a halat kell őriznie, amely tevékenységet többféleképpen is lehet végezni. Így például személyes példamutatással, figyelmeztetéssel, vagy információátadással. A szűkebb hazánkban is használt gyakorlatban mindezek megelőzik a tényleges büntetést. 

A Komrai-Hasznosi Horgász Egyesület gondozásába tartozik a szervezet nevében szereplő két víztározó. A két horgásztó partján hat jelvénnyel rendelkező halőr mellett közel húsz személy társadalmi munkában felügyel a rendre. 

Márczi József hét évvel ezelőtt tette le a halőri vizsgát, azóta figyeli a Komravölgyi-tó partján zajló történéseket. 
– Több mint húsz éve horgászom, és emiatt úgy éreztem, hogy a hely értékeinek őrzésében én is ki szeretném venni a részem. Leggyakrabban szemetelés vagy a fogási napló nem pontos kitöltése miatt kell szólnunk a horgászoknak, de e problémákat rendszerint figyelmeztetéssel orvosolni tudjuk – mondta Márczi József. Elvétve akad olyan eset, amikor feljelentésig fajul a helyzet. 

Elismerik a szakemberek munkáját – Kapás Imre, a Henosz ügyvezető elnöke kifejtette: az elmúlt években a Magyar Országos Horgász Szövetség egyre inkább odafigyelt a halőrök támogatására, megbecsülésére. – A horgászegyesületek a Mohosz kiírásain pályázhatnak a halőreiknek egységes szolgálati ruhára. Szintén az országos szövetség hagyományteremtő szándékkal idén a halak napját a halőrök napjának is nyilvánította. Korábban nem volt rá példa, hogy bárki ilyen formában ismerte volna el a halőrök munkáját. Ez alkalomból két személynek címzetes halőri kinevezést adományoztak, illetve átadták az Év Halőre címet is – mondta Kapás Imre. A vízpartok biztonságáért tevékenykedő szakemberek egy éven keresztül viselhetik a számukra megítélt címet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában