Mályvavirág

2022.05.05. 18:10

A méhnyakrák elleni küzdelem jelképe díszíti a salgótarjáni kórházat

A méhnyakrák elleni küzdelem jelképeként egy mályvavirágot ábrázoló szobrot adott át csütörtökön a Mályvavirág Alapítvány, illetve a Salgótarjáni Mályvavirág Pont a Szent Lázár Megyei Kórháznak. A megyeszékhelyen a méhnyakrák elleni harcot az a Mályvapolc is segíti a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban, amely immár a végleges helyén szolgál naprakész, hiteles információval az érdeklődőknek.

V.E.

Forrás: H.M., NMH

Az Európai Méhnyakrák megelőzési hét alkalmából januárban, Budapesten az Eötvös Lóránd Tudományegyetem lágymányosi campusán leplezték le Kelemen Ilona – művésznevén Cikka – Életem gyöngye című alkotását. A „központi” szoboravatáshoz kapcsolódva az ország más településein adtak és adnak át Mályvavirág szobrokat, így például csütörtökön Salgótarjánban, a Szent Lázár Megyei Kórház nőgyógyászati osztályának előterében.

Az ünnepélyes átadón Kreicsi Mária, a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője elmondta: a mályvavirág tulajdonképpen a méhnyakrák elleni harc, illetve a szép, kitartó, és küzdeni akaró nő szimbóluma.

–  E jelképből a betegúton érintettek egy felől erőt meríthetnek. Másrészről a virágra pillantva emlékezhetünk azokra a szirmaikat vesztett „mályvákra”, akik már nem lehetnek velünk – mondta Kreicsi Mária.

Hozzátette: a Mályvavirág Alapítvány 2013-as megalakulása óta egyfajta kapocsként működik a nőgyógyászati daganatos betegséggel érintett nők, a kórházak, a hatóság, a média és a lakosság között. A tagok és az önkéntesek figyelemfelkeltő munkájuk mellett arra is gondolnak, hogy barátságosabbá tegyék a kórházi környezetet ezzel oldva a vizsgálatra, vagy beavatkozásra érkező nők szorongását.

Hazánk települései közül Salgótarján 2018-ban hatodikként csatlakozott a Mályvavirág Pontok közé. Az első akcióik között szerepelt, hogy a megyei kórház nőgyógyászati osztályának először a kórtermeit és folyosóját díszítették színes falfestéssel, majd az előcsarnok fala kapott színes csempeburkolatot. Ez alkalommal pedig egy Kelemen Ilona által készített drótszobrot adományoztak az intézménynek, amely végleges helyét később foglalhatja majd el az új onkológiai központ épületében.

Az átadón Nagy-Tóth Ildikó – vagy ahogy mindenki hívja Tóth Icó –, a Mályvavirág Alapítvány elnöke kifejtette: annak idején az volt az álmuk, hogy lesz egy szobruk. Azt azonban gondolni se merték volna, hogy az nem csak egy szobor lesz, hanem sokkal több. Valami, ami gyakorlatilag összeköti az országot abban a munkában, misszióban, amit közös erővel, összefogva visznek véghez. 

Ezután dr. Szabó Géza, a Szent Lázár Megyei Kórház intézményvezető főorvosa és dr. Pasztuhov Ágoston, a nőgyógyászat osztályvezető főorvosa osztotta meg gondolatait.

Végleges helyére került a Mályvapolc 
Forrás: Hegedűs Márk / NMH

Ezt követően a Mályvavirág Alapítvány és a Salgótarjáni Mályvavirág Pont tagjai a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban átadták az immár végleges helyére került Mályvapolcot. Kreicsi Mária elmondta: a könyvtár első emeletén található „női egészség sarokban” az érdeklődők szakmailag hiteles kiadványok segítségével juthatnak naprakész információhoz a méhnyakrák elleni küzdelemmel, illetve a megelőzéssel kapcsolatban. A Mályvapolcot még tavaly júniusban kialakították, azonban a pandémia, majd a könyvtár felújítási munkálatai miatt csak most tudták áthelyezni a tervezett helyére.

Az eseményen Nagy Mónika, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy büszkén álltak a „mályvavirágok” által képviselt nemes ügy mellé. Így amellett, hogy több programjukhoz biztosítják a helyszínt, igyekeznek aktívan támogatni őket a szervezései feladatokban is.

– A könyvtár feladata, hogy értékeket gyűjtsön, őrizzen, és elérhetővé tegye azt az érdeklődők számára. Napjainkban az egyik legnagyobb érték az információ – mondta Nagy Mónika rámutatva, hogy a Mályvapolc lényegében nem más, mint egy információs pont.

A rendezvényt egy kötetlen beszélgetés zárta, amely előtt azonban a Mályvavilág Alapítvány elnöke és kuratóriumi tagja – Tóth Icó, és édesapja, dr. Tóth Miklós – is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában