Élősködők

2022.04.19. 11:16

Vakarózik a kutya. Lehet, hogy bolhás? - az állatorvos válaszol

A bolhák és csípéseik azon túl, hogy irritálják a négylábúakat, betegségeket is terjeszthetnek, és különböző egészségügyi problémákat idézhetnek elő az állatoknál.

Gubányi Patrik

A bolhák ellen mindenképpen védekezni kell

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A négylábú társainkat veszélyeztető legfontosabb tudnivalókról hírportálunk kérdésére dr. Manga Mátyás állatorvos adott részletes tájékoztatást a legfontosabbakról. Sokszor állítják a gazdik, hogy kutyájuk nem bolhás. Nem tudják azonban, hogy elegendő egyetlen élősködő a kutyán, és már meg is van a baj – mondta Dr. Manga Mátyás. 

Hozzátette, kezdetben a faroktő környékén és az állat hátán viszkető-nedvedző bőrelváltozások jelentkezhetnek, ezek kezelés nélkül nem gyógyulnak. Amennyiben az állat nem kap gyors és hatékony ellátást, súlyos szőrhiányos területek alakulhatnak ki, amelyeken baktériumok és gombák is elszaporodhatnak. A szakember azt javasolja, hogy a bolhairtás érdekében a környezetre is terjedjen ki az alaposság: elengedhetetlen a precíz porszívózás és felmosás a rejtett zugokban, illetve a textíliák magas hőfokon történő kimosása is. Léteznek környezeti bolhairtó permetek, amelyek egyes felületeken eredményesen alkalmazhatók. 

Az állatorvos kihangsúlyozta: a bolhák ellen mindenképpen védekezni kell, különösen a kiskutyák esetében. Őket erősen nyugtalanítja a túlszaporodott bolhapopuláció, ezért visszamaradnak a fejlődésben. A bolhák által Bartonella henselae elnevezésű baktériumok is bekerülhetnek kedvencünk szervezetébe. 
– A Bartonellózis egy baktérium okozta betegség, amelyet leggyakrabban az egy évnél fiatalabb macskák terjesztenek karmolás, harapás útján. Sajnálatos, hogy a fertőzés macskákat, kutyákat, de embereket is érinthet. A kór rendkívül változatos tüneteket produkálhat: lázat, sárgaságot, lép- és májduzzanatot, illetve különböző idegrendszeri tüneteket. A bántalom megállapítása közel sem egyszerű, különböző vérvizsgálatok szükségesek hozzá. Amennyiben egy fertőzött kutya megharap egy embert, kialakulhatnak a tünetek, ami mielőbbi orvosi beavatkozást igényel – ismertette Dr. Manga Mátyás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában