Tavaszi piacmustra

2022.04.09. 07:10

Beköszöntött a tavasz a salgótarjáni piacon, mutatjuk a sokszínű kínálatot

Végre beköszöntött az igazi tavasz, amely meglátszik a salgótarjáni piac kínálatán is, ahol az illatos-színes virágoktól, a ropogós zöldségeken és gyümölcsön át a friss hentesárukig mindent megtaláltunk. Mutatjuk, milyen újdonságok csábítják a vevőket.

K. K.

Roppanós zöldségekkel és zamatos gyümölcsökkel érkezett meg a tavasz a salgótarjáni piacra

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

Nagy volt a tolongás péntek délelőtt a felújítás alatt álló salgótarjáni vásárcsarnokban. A zsúfoltságban az emberek szinte egymásnak ütköztek, mindenki a legjobbat, a legszebbet szerette volna megvásárolni. Ahogy a kereslet, a kínálat is jókora, nem csak a sátorban és az épületekben, az udvaron is rengetegen árulták portékáikat.

Szezonális zöldségek közül a legkelendőbb a zsenge, ropogós retek, a fejes saláta, az újhagyma és a sóska, de a primőrök mellett népszerűek a leveszöldségek, az uborka, a paprika és a fürtös paradicsom is. Az árak zöldségek terén az előző évhez képest nem sokat változtak. Az újhagymát és a hónapos retket 250-300 forint körül lehet kapni, a fejes saláta ára 300-400 forint körül mozog. Azonban igencsak a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a paradicsomot vagy a paprikát szereti, ugyanis előbbihez 2000 forint körüli, míg utóbbihoz 1500 forintos kilónkénti áron juthatunk hozzá.

A zöldségek mellett ugyancsak roskadoznak a polcok a különféle gyümölcsöktől, leginkább a mediterrán térségből, ellenben már magyar epret, valamint meglepetésünkre idejekorán import görögdinnyét is lehet kapni. Az élénken pirosló hazai gyümölcsöt a kofák idén is hajmeresztően magas áron kínálják, akár 5000 forintba is kerülhet kilója. Ennek kapcsán az egyik árus megjegyezte, hogy hiába az aranyár, mindkettő keresett.

Megérkeztek az első tavaszi zöldségek | Fotó: Hegedűs Márk

Természetesen ezeket a termékeket bárhol megvehetjük, azonban a hosszú sorok azt bizonyítják, a friss és hazai zöldségeknek, gyümölcsöknek nincs versenytársuk. A legtöbb eladó úgy véli, azért szeretnek az emberek a helyi termelőktől vásárolni, mert így frissebb, megbízhatóbb és egészségesebb áruhoz juthatnak.

– Ha háztáji gazdálkodótól választunk, biztosak lehetünk benne, hogy vegyi anyagoktól mentes, minőségi termék kerül az asztalra, emellett itt biztosak lehetünk a forrásban és az ízekben sem csalódhatunk. Például sokszor előfordul, hogy a bolti import termékeknek se, íze se illata, szemben a háztájival – mondta Kecskés Gáborné, az egyik árus.

Utóbbi vitathatatlan, ahogy a piac magával ragadó hangulata is, ha a lángos illata nem csalogatna eléggé.

A piacnak üde színfoltjai a virágárusok

Szebbnél-szebb virágokban gyönyörködhetünk | Fotó: Hegedűs Márk

Azonban, ha még ez sem adna elegendő okot a piacozásra, az udvarban színesebbnél-színesebb virágok, palánták, balkonnövények és különleges díszcserjék kápráztatják el a közönséget. – Az idei tavasz legnagyobb slágernövénye az árvácska, amely különböző színekben kapható pár száz forintért, emellett sokan viszik a palántákat, pár hét múlva pedig a muskátli és a petúnia szezonja indul el – árulta el Varga Gábor, az egyik virágárus.

Elindult a kerti szezon, sokan keresik a növényeket | Fotó: Hegedűs Márk

A sorok között imbolyogva olyan különlegességekre bukkantunk, mint a japán juhar, a csüngő barka, a magnólia és a liliomfa, de kínálják magukat a zöldellő szobanövények és a palánták is. – A vásárlók körében az elmúlt hetekben nagy népszerűségnek örvendenek a cserjék, a fűszernövények, de a kereslet szerteágazó – mondta Skrabák Ádám, aki kertészeti termékeket árul. Hozzátette: tapasztalatai alapján a nők a virágzó növényeket, míg a férfiak inkább az örökzöldeket szeretik megvásárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában