Gyűrűzés

2022.04.19. 20:02

Balatoni kalandjai után Érsekvadkerten került elő a csavargó hattyú

A csavargó madár nem most került meg először.

Nool

A Balatonon keresztül Szlovákián át Érsekvadkertig kóborolt a madár

Forrás: Beküldött

Keszthely és Szlovákia után nemrég Érsekvadkerten fogták vissza a Siófokon gyűrűzött bütykös hattyút. A madár hosszú utat tett meg. 

Portálunk érdeklődésére Lukács Kata, a Magyar Madártani és Természetvédő Egyesület helyi szervezetének madarásza elmondta, hogy a hattyút 2019.07.07.-én gyűrűzték meg Siófokon, az Aranyparton. Ekkor csak egy sima, fekete felirattal rendelkező sorszámozott fémgyűrűt kapott. A madár 2019. augusztus elején még Siófokon tartózkodott, ezután csak 2021.03.31-én figyelték meg újra, Szlovákiában, Galábocs (Glabusovce) mellett. Azután 2021. november közepén ismét a Balatonon figyelték meg, ezúttal Keszthelyen, a kikötőben. Hétfőn pedig Érsekvadkerten, a Derék-pataki víztározón bukkant fel, ahol visszafogták és kapott egy színes, egyedi kóddal ellátott nyakgyűrűt, amit távolról távcsővel vagy teleszkóppal is könnyen le lehet olvasni. 

Beküldött fotó

Érdekességképp Lukács Kata azt is elmondta, a nyakgyűrű igen elterjed jelölési mód az egész világon a ludaknál és a hattyúknál, nem akadályozza a madarat az életvitelében. A legidősebb hazai gyűrűs bütykös hattyú minimum 21 évet élt a jelölése alapján (a jelölésekor már 2 évesnél biztosan öregebb volt), ez a példány is nyakgyűrűs volt.

Beküldött fotó

Fontos teendő, ha gyűrűvel ellátott madarat talált | Amennyiben gyűrűs madarat, madártetemet, jelölőgyűrűt talál, fém- vagy színes gyűrűs madarat észlel, értesítse a Madárgyűrűzési Központot a [email protected] email címen! A megkerülési adat beépül a hazai madárgyűrűzési adatbankba, és a Központ munkatársai a feldolgozás után elküldik Önnek a gyűrűzési és megkerülési adatokat egy válaszlevélben. Ebben egy megadott link segítségével megtekinthető az adott madár térképes riportja. A feldolgozáshoz szükséges információk: gyűrű pontos felirata és száma (lehetőség szerint a gyűrű fényképét el kell küldeni a Madárgyűrűzési Központ címére), madárfaj (ha megállapítható), megtalálás pontos helyszíne, megtalálás pontos dátuma, megkerülés körülményei (pl.: üvegnek ütközött, a gyűrűszám a madár befogása nélkül lett leolvasva stb.), madár vagy tetem állapota (pl.: friss tetem, régi tetem, csak a gyűrű került meg stb.), a bejelentő neve és elérhetősége (e-mail címe). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában