Átvizsgálás

2022.04.28. 06:53

A vészhelyzet ellenére sem halogatták a műszaki vizsgát a nógrádi autósok

A legtöbb nógrádi autótulajdonost nem éri hideg zuhanyként szűkebb hazánkban az, hogy hamarosan nem tekinthető érvényesnek a veszélyhelyzet alatt lejárt műszaki vizsga. A legtöbben rendszeresen szervizeltetik a járművüket, és akkor is elvitték a két évente esedékes vizsgára, amikor nem feltétlenül volt muszáj.

Fodor Orsolya

Megyénkben a legtöbben az elmúlt időszakban is gondosan odafi gyeltek a kétévente esedékes ellenőrzésekre

Forrás: NMH | Illusztráció

Megszűnik a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet június 1-jén, de a járművek lejárt forgalmi engedélye még érvényes marad június 30-ig. Mármint abban az esetben, ha 2020. március 11. és július 3., vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között vesztette volna hatályát az okmány. 

Fogarasi Ferenc, egy salgótarjáni vizsgaállomás vezetője korábban elmondta: a legtöbben gondosan odafigyeltek a kétévente esedékes ellenőrzésre. A járványhelyzet alatt is szükséges volt a bejelentkezés a műszaki vizsgára, mert rendszeresen érkeztek a kuncsaftok hozzájuk.

A Mátramindszenten élő Varga Gábor már több mint két évtizede autószerelő. Úgy látja, hogy nem akad több munkája a veszélyhelyzet közelgő vége miatt. Most sem akarják többen műszakiztatni az autójukat, mint korábban, a legtöbben eddig is elvégeztették azt.

Sokkal több munkájuk akad a szerelőknek a gumikkal és a kipufogókkal | NMH | Illusztráció

– Leginkább állandó ügyfeleim vannak. Rendre elmondom mindenkinek, hogy a kis hibát is ki kell javítani a járművükön, nem szabad megvárni, hogy komolyabb probléma jelentkezzen. Ezt a tanácsot a legtöbben meg is fogadják és azt sem vettem észre, hogy valaki azért ne műszakiztatta volna le a négykerekűjét, mert nem volt muszáj – fejtette ki az autószerelő.

Hozzátette: a kocsitulajdonosok jó része odafigyel az autójára. Ha valaki esetleg mégis elhanyagolta, annak nem a világjárvány volt az oka. Ahogy korábban, jelenleg is vannak olyanok, akik nem javíttatják meg időben a járművet és addig használják, ameddig csak lehet. Ezután eladják és vesznek egy másikat, amit szintén szervizelés nélkül használnak. Emiatt lehet az, hogy az utakon rémes állapotú járművek is feltűnnek, a szerelők pedig azért nem tudnak beszámolni róluk, mert egyszerűen nem került hozzájuk.

– Időről időre megtörténik az is, hogy valaki otthon fog neki a javításnak. Aztán rájön, hogy nem képes befejezni a munkát és csak a próbálkozás után kéri a segítségemet – árulta el Varga Gábor.

Széles Krisztina, egy rétsági műhely tulajdonosa elmondta: kevesen szeretnék műszakiztatni jelenleg az autójukat. Sokkal több munkájuk akad a gumikkal és a kipufogókkal, ám ez sem változott a korábbi időszakhoz képest. 

– Időben elhozzák az emberek az autójukat a szervizbe, mert tudják, hogy ez az ő érdekük is. A veszélyhelyzetben sem volt ez másképp, mert akkor sem halogatták a szükséges javításokat – árulta el a tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában