Bosszúság

2022.03.25. 17:20

Több nógrádi városban is gondot okoznak a varjak

A vetési varjak a megye több városában is gondot okoznak, évente ismétlődő feladatokat generálva. Az önkormányzatok az illetékes hatóság engedélyével próbálják megoldani ezeket.

Lászlók Judit

Csukáné Szerémy Andrea, Szécsény alpolgármestere elmondta, hogy a városban a ligetes, fás területeken szaporodtak el a varjak, sok bosszúságot okozva. A probléma a madarak költési időszaka előtt fokozott, károgásuk és ürülékük zavaró. 
– A varjú természetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj. Azonban lehetőség szerint a lakók nyugalmát a védett madarak sem zavarhatják. Az állatvédők azt mondják, hogy a folyamatos, évtizedek óta elkövetett emberi hibák miatt költöztek a külterületekről a településekre. Emellett a lakossági hulladék jelenléte miatt is vonzóvá vált az ember élettere a varjak számára – mondta Csukáné Szerémy Andrea. 
Hozzátette: Szécsényben jelenleg a Haynald utcában, a Promenádban, és két iskola környékén a legrosszabb a helyzet.

A kitelepítés lehet a megoldás

Ráadásul egyes társasházak teteje is vonzó lett a varjaknak, mivel távol van az emberektől, és a szellőző kürtőkből kiszálló meleg levegő kellemes életteret biztosít számukra. Az említett problémákra a megoldást a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának bevonásával kereste az önkormányzat. 
– A szakember véleménye alapján az állatok kitelepítése hozhat megoldást. Az eljárás szerint, még költési időszak előtt – mert ezen idő alatt semmit nem lehet tenni – áttelepíttettük a fészkeket a szakember által javasolt fákra. Ehhez közigazgatási eljárás keretében engedélyt kellett kérni a Nógrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályától. Továbbá a madarak által kedvelt lakóházak, közterek, parkok közelében lévő fákon gallyazási munkát végeztek a dolgozóink azért, hogy megakadályozzák az új fészkek rakását – mondta az alpolgármester. – Áttelepítést végezni a kormányhivatal határozata alapján február 28-ig, a fészkelési időszakon kívül lehetett. Riasztást viszont legkésőbb március 31-ig alkalmazhatunk. Így a munkatársak kereplővel járják be a helyszíneket. A városban élő varjak ürülékét pedig folyamatosan tisztítjuk a járdákról és a padokról. Ugyanakkor fontosnak tartjuk a megelőzést, a probléma gyökerének mérséklését, ehhez pedig fontos lenne a szeméttárolás szabályainak betartása minden városlakó számára. 

Kukákból esznek Bátonyterenyén

Bátonyterenye önkormányzata arról tájékoztatta portálunkat, hogy korábban a belvárosban lévő nagyobb fák ágait visszavágták, ezzel megakadályozták a vetési varjak új fészkeinek rakását. Ennek köszönhetően a madarak a vízműtelep mellett található, nagyobb fákon építettek új fészkeket. 
A település számára jelenleg az okozza a problémát, hogy a varjak a belvárosban lévő kukákból kiszedik a szemetet, illetve a város külterületén élő mezőgazdászok és ingatlantulajdonosok kertjeiben tesznek kárt.

Balassagyarmaton régi gond a telepes fészkelés 

Az önkormányzat már hatodik éve foglalkozik a vetési varjak okozta problémák kezelésével Balassagyarmaton. Orosz Kornél, az önkormányzat hatósági környezet- és természetvédelmi ügyintézője elmondta, hogy már hosszú ideje minden évben érkeznek panaszok a lakosság és egyéb közületek részéről a madarak által csapott hatalmas zaj, illetve az ürülékük okozta szennyeződések miatt. 
– Legutóbb idén februárban a Kiss Árpád Általános Iskola udvarán, az Ipolypart úton, valamint a rendelőintézet előtt található platánfákon került sor a varjúfészkek eltávolítására és áttelepítésére az illetékes természetvédelmi hatóság engedélye alapján. A madarak jelenléte jelenleg ezeken a helyszíneken okozza a legtöbb problémát – mondta Orosz Kornél, hozzátéve, hogy az áttelepítés után az engedélyezett időszakban különböző zajkeltési technikák segítségével próbálják megakadályozni az ismételt fészekrakást. 
Az idei évben a Kiss Árpád Általános Iskola területén egy elektromos madárriasztó készüléket is bevetnek. 
– A tapasztalatok alapján elmondható, hogy ezek a beavatkozások nem mindig sikeresek, azonban vannak területeink, ahonnan már három éve sikeresen kiszorítottuk őket. A helyzetet ugyanakkor nehezíti, hogy a madarak gyakran a belvárosi részeken található platánfákat választják a fészkelésük helyéül. Azonban ezen fák jelentős értéket is képviselnek, amelyeknek kivágása vagy drasztikus metszése természetvédelmi és városképi szempontok miatt nem elfogadható, ezért ilyen módszerekkel az önkormányzatunk nem kíván élni. A lehetőségeinkhez mérten minden évben próbáljuk orvosolni azokat a felmerülő lakossági panaszokat, amelyeket a vetési varjak okoznak – mondta Orosz Kornél. 
 

A vetési varjú fészkel több nógrádi városban is. Sokan félnek ezektől a madaraktól 
Fotó: Faragó Zoltán

Címkék#varjú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában