Segítség

2022.03.03. 20:20

Külföldi egyetemisták és kisgyermekes anyukák is érkeztek Ukrajnából Salgótarjánba (videó)

A hét közepén több mint ötven menekült érkezett a salgótarjáni Medves Hotelbe. Ottjártunkkor azt tapasztaltuk: az országukat elhagyni kényszerülők kétségbeesettek, de él bennük a remény, hogy hamarosan véget ér a háború és hazatérhetnek. A bajbajutottak rengeteg adományt és segítséget kaptak már a megye lakosságától.

Nagy Orsolya

Fotó: Hegedus Mark

Több mint ötven menekült számára biztosít szállást és ellátást a Medves Hotel. Bár nyugodt légkör veszi körül az otthonukat elhagyni kényszerülőket, mégis aggódnak jövőjükért és Ukrajnában maradt családtagjaikért, akiket kénytelenek voltak hátrahagyni. A nők sírnak férjeik után, a gyermekek pedig kétségbeesetten keresik édesapjukat. Sokaknak kilátástalan a helyzetük, mégis él bennük a remény, hogy a háború hamarosan véget ér. 

A családjuk egy része Ukrajnában maradt 

A hotelben kárpátaljai magyarok, ukránok és afrikai származású egyetemisták is vannak, akik megosztották portálunkkal a közelmúltban átélteket. 
A kárpátaljai Bótrágyból érkeztünk Magyarországra a családommal. Vonattal jöttünk át, a határon kaptunk segítséget, majd busszal vittek Záhonyba, utána vonattal Budapestre, végül Salgótarjánba hoztak minket. Bár a mi közelünkben még nem volt háború, de féltettük az életünket, főleg a gyermekeinkét, ezért elmenekültünk. Sajnos maradtak kint férfi rokonok, nagyon szeretnénk, ha átjutnának a határon, hiszen a gyerekek hiányolják az édesapjaikat. Szerencsések vagyunk ugyanakkor, hogy ennyi támogatást kapunk – mondta az egyik menekült asszony, Medi. 

Forrás: Hegedűs Márk

Már nem tud visszatérni a saját otthonába 

Vitalii Saienko a kelet-ukrajnai Harkov városából származik, mely jelenleg is támadás alatt áll. – Földrajztanárként dolgoztam még a háború előtt. Éppen Madridban tartózkodtam, amikor hallottam, hogy mi történt, így már nem is tértem vissza Ukrajnába, Budapestre mentem, aztán Salgótarjánba az egyik ismerősömmel. Nem számítottam arra, hogy ez be fog következni, nehéz a történtekről beszélni, hiszen ahol laktam, tulajdonképpen megsemmisült – mesélte a férfi. Hozzátette, hogy a szerelme és az édesanyja is ott maradt, édesapja pedig kórházban van, mert megsebesült. – Akik ott ragadtak, a házak pincéiben húzzák meg magukat a harcok elől. El akarom hozni a családtagjaimat, és Magyarországon vagy valamelyik európai országban új életet kezdeni, hiszen már nincs hova visszatérni – mondta a férfi, aki hálás a magyarok nyújtotta hatalmas segítségért. 

Tanulmányaikat hagyták hátra a menekülő diákok 

Az egyik ukrajnai egyetemen tanuló Mosab a kutyájával, Lisával és diáktársaival együtt menekült a háború elől. 
Egy Kijev közeli iskolában tanultam repülőgép-pilótának, és egy hónap múlva diplomáztam volna. A támadások után négy nappal döntöttünk úgy, hogy elindulunk, mert nem javult a helyzet – közölte az egyébként Katarból származó fiatal, aki reméli, hamarosan befejezheti a tanulmányait. 

Szállással és adományokkal is segítenek a helyiek 

Dóczi Krisztián, a hotel tulajdonosa maga ajánlotta fel, hogy szállást biztosít a menekülteknek. Azt, hogy mennyien érkeznek, még jelenleg nem lehet tudni. Mint mondta: ahol csak lehet, fontos segíteni ebben a helyzetben, és példaértékűnek tartja, hogy a magyarok támogatják a bajbajutottakat. 

Juhászné Kincses Helén, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének alelnöke elárulta, hogy felmérték az ideérkezők igényeit, és mindent megadnak a számukra, amire szükségük van. Napi háromszori étkezést, de orvosi vizsgálatot is biztosítanak. Rengeteg adomány érkezett már, amelyeket folyamatosan válogatnak szét az önkéntesek. 

Forrás: Hegedűs Márk

Az alelnök kiemelte: sok a speciális igény, és nem lehet tudni, hogy a későbbiekben mi lesz a menekültekkel, így pénzbeli felajánlásokat is fogadnak. Arra kér mindenkit, hogy kövessék a híradásokat és a civil szervezetek közösségi oldalát, ahol megfelelő tájékoztatást kaphatnak a segítségnyújtás módjáról, a bankszámlaszámokról, valamint arról, hogy milyen tárgyakra, eszközökre van szükség, s azokat hol adhatják le. 

A hotelben lévőkön lehet érezni, hogy mennyire hálásak. A napokban feltehetően érkeznek még újabb emberek, de olyanok is akadnak, akik hamar továbbutaznak. 

Segítenek a szállásokra jutásban | A háború elől menekülőket az elszállásolásban és a szálláshelyekre történő szállításban segíti az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint arról a szervezet beszámolt, a már napok óta működő központi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyei operatív törzs mellett a fővárosban, Pest és Nógrád megyében is területi irányító törzs alakult. Ezek az operatív törzsek szervezik a segítséget igénylők fogadását és szálláshelyre történő szállítását, elhelyezését, valamint ellátását. A Főigazgatóság korábban arról adott tájékoztatást, hogy az Ukrajnából érkezők számára az állami és önkormányzati objektumok, a karitatív és a civil szervezetek által működtetett, illetve állampolgárok által felajánlott ingatlanok mellett kereskedelmi célú szálláshelyeket is lehetséges biztosítani. Információink szerint a Medves Hotelben is 24 órás helyszíni jelenléttel végzik a szervezési feladatokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában