Tűzesetek

2022.03.16. 11:23

Gyakori okozója a gondatlanság a szabadtéri tüzeknek Nógrádban

Akár többmilliós összegre is bírságolható az a személy, aki nem tartja be az általános égetési szabályokat. Nógrád megyében a legtöbb településen a veszélyhelyzet végéig, azaz június 1-jéig még el lehet égetni a kerti hulladékot.

Nagy Orsolya

Még néhány hétig égethető a kerti hulladék, a szabályok szigorú betartása mellett

Forrás: NMH | Illusztráció

A tavasz beköszöntével megkezdik szűkebb hazánk lakói is a kerti munkálatokat. Ilyenkor általában a megmaradt növényi hulladékot elégetik. A hatályos jogi szabályozás értelmében azonban ez tilos, ugyanakkor lehetnek kivételek. 

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője portálunknak elmondta, hogy a tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, amelyben szabályozza az égetés feltételeit és körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben nincs ilyen rendelet, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése. 

Hozzátette: a saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely vagy grillsütő használata nem tiltott, még tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen típusú berendezések használata, valamint tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet meg. 

Fontos, hogy csak kiszáradt növényi hulladékot égessünk. A tüzet pedig semmiképp sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Ezen túlmenően gondoskodni kell a megfelelő, oltásra alkalmas anyagról vagy eszközről, valamint mindig el kell oltani a tüzet, és meggyőződni arról, hogy az valóban kialudt. A háztartási hulladékot viszont sem külterületen, sem belterületen nem szabad elégetni. Érdemes tájékozódni a várható időjárásról is, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének – hívta fel a figyelmet Kapás Márton, aki azt is elárulta, hogy a szabadtéri tüzek nagy részét az emberi gondatlanság okozza. Éppen ezért a legjobb védekezés az odafigyelés lehet ezekben az esetekben. 

Külterületen is fontos vigyázni, ahol az ingatlan tulajdonosa a tűzvédelmi hatóság részére történő írásos bejelentést követően, legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet. 

A megbízott szóvivő hangsúlyozta, hogy a szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet. 

Karancslapujtőn a képviselő-testület döntése értelmében a faluban április 30-ig megengedett az avar és a kerti hulladék égetése minden hétfőn és csütörtökön 10–18 óra között. Az önkormányzat közösségi oldalán arra kér mindenkit, hogy az égetés során a tűzvédelmi szabályokat tartsák be. 

Szurdokpüspökin szintén elégethetik a lakosok a kerti hulladékot. 

Pintér Miklós Ervin, a falu polgármestere elmondta, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt minden kedden és szombaton 7–19 óra között tüntethetik el a már szükségtelenné vált növényeket. A polgármester arra hívja fel a helyiek figyelmét, hogy tartsák be a rendeletben meghatározott időpontokat. 

Styevó Gábor, Nézsa polgármestere a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a településen megengedett a kerti hulladék égetése egészen a veszélyhelyzet végéig, azaz június 1-jéig, utána azonban tilos lesz. A falu vezetője bízik benne, hogy az emberek ezután áttérnek a komposztálásra, de a zöldhulladék elszállításáról is gondoskodik majd az önkormányzat. 

Vanyarcon összegyűjtik a háztartások előtti közterületekre kihelyezett gallyakat és nyesedéket, majd aprítékolják azokat. 

Szabó Sándor alpolgármester kiemelte, hogy a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy csökkentsék a tűzgyújtásokból eredő kellemetlenségeket, és segítsék a lakosokat megszabadulni a vegetációs származékoktól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában