Adomány

2022.03.31. 13:50

Éjt nappallá téve segíti a rászorulókat a salgótarjáni lovagrend, a menekülőknek is gyűjtöttek

Harmincegy évvel ezelőtt, 1991 őszén hazánkban elsőként Salgótarjánban alakult meg újra a Szent Lázár Lovagrend. A tagjai azóta éjt nappallá téve, hétvégét nem ismerve segítik a rászorulók, nélkülözők életét elviselhetőbbé tenni. Az ukrajnai háború elől menekülőknek is mintegy négyszázezer forint értékű adományt gyűjtöttek össze.

Gerhát Karina

Több raktárhelységből álló bázisukon külön-külön helyezik el az élelmiszereket és a higiéniai termékeket

Forrás: Beküldött

– A háború elején a Szent Lázár Lovagrend számára egy percig sem volt kérdés, hogy mi is elkezdjük gyűjteni az adományokat. A segítő szándékú embereknek köszönhetően rengeteg felajánlás érkezett, amit a napokban mikrobusszal szállítottunk el Nyíregyházára – mondta el portálunknak Sipos Ákosné. A Szent Lázár Lovagrend elnöke kifejtette: a hozzájuk érkező csomagok jelentős részében tartós élelmiszerek – konzerv, zacskós és bögrés leves, tészta, olaj, liszt, cukor –, bébiételek, édességek, higiéniai termékek, matracok, plédek, polifoamok, hálózsákok, paplanok, párnák voltak. 

– Az adománygyűjtés elején a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitásszal vettük fel a kapcsolatot, amelynek a tagjai a határ menti Barabáson fogadópontot alakítottak ki, ahol a nap 24 órájában várják és segítik a menekülteket. Délutánonként pedig a karitászközpontjukban fogadják az adományokat – tudtuk meg Sipos Ákosnétól. 

Középen Sipos Ákosné. A Szent Lázár Lovagrend elnöke a Nyíregyházán megélt személyes tapasztalatit is megosztotta
Forrás: Beküldött

Hozzátette továbbá: elmondhatatlanul örültek a felajánlásoknak, és kérték, hogy amennyiben lehetőségük van rá, továbbra is gyűjtsék az adományokat, hiszen nagy szükség van rá. Éppen ezért március 31-én, azaz ma és pénteken, valamint április 6-án, szerdán, továbbá csütörtökön és pénteken, délelőttönként 10-től 11 óra 30 percig, délutánonként pedig 16-tól 18 óráig várják a felajánlásokat a Szent Lázár Lovagrend raktérhelyiségében, a Meredek út 25. szám alatt. 

– Tartós élelmiszerekre, édességekre, higiéniai termékekre, illetve bébiételekre van a legnagyobb szükség – emelte ki a lovagrend elnöke. 

Egy busznyi árva gyermek érkezett

Sipos Ákosné a Nyíregyházán megélt személyes tapasztalatit is megosztotta portálunkkal. – A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász központja, a Szent Miklós-ház nagy forgalmat bonyolított le ottjártunkkor is, és így megy ez minden nap. Hatalmas, több raktárhelyiségből álló bázissal rendelkeznek, külön-külön helyezik el az élelmiszereket, a higiéniai termékeket, a ruhaneműket – mondta a Szent Lázár Lovagrend elnöke. 

Bevallása szerint megrázó volt számára, amikor az ott tevékenykedők elmondták, hogy aznap reggel egy busznyi árva gyermek érkezett hozzájuk Ukrajnából, akik egy napja semmit sem ettek. 

– Az ott lévőknek azonnal cselekedniük kellett, abban a pillanatban élelemmel látták el a csemetéket, továbbá gondoskodtak az elhelyezésükről is. Ezért rendkívül örültek annak a több kartondoboznyi édességnek, amit vittünk nekik. Pillanatról pillanatra adódnak olyan helyeztek, amikor nincs idejük gondolkodni, rögtön cselekedniük kell. Éppen ezért is van szükség a folyamatos adomány-utánpótlásra, amelyhez a Szent Lázár Lovagrend továbbra is szeretne hozzájárulni – hangsúlyozta Sipos Ákosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában