Munka

2022.03.07. 06:50

Egyre kevesebb közmunkás dolgozik Nógrád megyében

Szűkebb hazánk településein is egyre kevesebb közmunkás tevékenykedik. Az önkormányzatok március elsejétől új foglalkoztatotti létszámmal tervezhettek, van, ahol az előző évekhez hasonlóan alakulnak a számok, máshol kevesebb emberre számíthatnak.

Gulyás Edina

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Sipeki Péter

Ipolytarnócon az önkormányzat a közmunkaprogrammal igyekszik minél több embernek bevételt biztosítani. 

– A programban tevékenykedők száma az előző évekhez hasonlóan alakul, kicsivel nőtt is idén márciustól. Azoknak az idősebb embereknek, akik már máshol nem találnak munkát, nagy segítség, hogy helyben dolgozhatnak – tájékoztatott Gál István polgármester, hozzátéve: – Idén is értékteremtő feladatokat végeznek el a közfoglalkoztatottak a községben. Korábban a program támogatásával építették meg a szabadtéri színpadot, ebben az évben itt a világítást alakítják ki, a nézőteret pedig lebetonozzák, az óvoda is modern kerítést kap. 

Gál István arra is kitért: a mezőgazdasági programban tovább folyik a paprika- és a paradicsomtermesztés, a fóliasátor köré pedig gyümölcsfákat telepítenek. Ezen túl állatokat, borjút és kecskét is beszereznek, és egy kutyamenhely kialakítását is tervezik. 

Sokan helytállnak a munkaerőpiacon

Mátraverebélyen volt, hogy százhatvanan dolgoztak a fenti programban, mára azonban ötvenen tevékenykednek. A létszám az előző évhez hasonlóan alakul márciustól is. 

– Akik tudtak, azok elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon. Közülük sokan meg is állják a helyüket, de arra is van példa, hogy visszatérnek – fogalmazott Nagy Attila, a község első embere. Mint mondta, a jelenlegi közfoglalkoztatotti létszám megfelelő, ennyi embernek tudnak feladatot adni. Elsősorban az ebéd kihordásában, a közterületek rendezésében, takarításban, karbantartásban veszik hasznát a közmunkásoknak, nagy nehézség azonban, hogy nem számolhatnak szakképzett munkaerővel. 

Akár 30 embernek is tudnának munkát adni

Zabarban korábban 25, míg március elsejétől 15 helyi lakost foglalkoztat az önkormányzat a programban. Ferencz Nándor polgármester tájékoztatott, hogy akár 30 embernek is tudnának munkát adni, hiszen a kötelező feladatok ellátásában a közmunkásokra támaszkodnak. 

– Kevés a férfi, főleg az idősebb asszonyoknak jó lehetőség, hogy helyben dolgozhatnak. Az intézmények és a közterületek takarítását végzik elsősorban. A faluban sok a zöldterület, különböző eszközöket szereztünk be azok karbantartására a Magyar Falu Program támogatásával. Így talán kevesebb emberrel is hatékonyak tudunk lenni. 

Romhányban márciustól megfeleződött a közfoglalkoztatottak száma, így már csak tizenketten tevékenykednek a községben. Az adódó feladatok elvégzésére a településen elég ez a létszám. 

Nyolcvan embert foglalkoztatnak

– Pásztón az elmúlt évekhez képest kevéssel ugyan, de csökkent a közfoglalkoztatottak létszáma, a tavalyihoz képest hét emberrel kevesebben tevékenykednek a városban – tájékoztatott Bán Szabina, az önkormányzat munkatársa. – Márciustól négy programot indít a település vezetése, mindegyiket teljes létszámmal, összesen 80 fővel. A tapasztalatok szerint szinte ugyanazok az emberek dolgoznak közmunkásként évek óta. A mezőgazdasági programban egy telephelyen zöldségeket termelnek, amit a közboltban értékesítenek. A szociális programban egyebek mellett az árkok tisztítását, a járdák felújítását, építését és a térkövezést végzik. Járdalapok, mederlapok, betonelemek és térkövek gyártása folyik a helyi programban, míg a hosszabb idejű programban az utcai takarítók, a kertészek és az adminisztrátorok dolgoznak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában