Kiemelt beruházás

2022.03.29. 11:30

Átadták a honvédelmi sportközpontot Balassagyarmaton (galéria, videó)

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében adták át kedden hazánk harmadik honvédelmi sportközpontját Balassagyarmaton. A fiatalok hazafias és honvédelmi nevelése szempontjából kiemelt jelentőségű beruházás 875 millió forintból épült meg, míg az üzemeltetéshez szükséges eszközök beszerzésére 62 millió forint támogatást ítélt oda a kormány.

Lászlók Judit

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Balassagyarmat Csach Gábor, a város polgármestere köszöntőjében elmondta: az elmúlt tíz évben négy önkormányzati építésű és két magánkézben lévő sportlétesítmény jött létre a településen, de további igény mutatkozik az efféle szolgáltatásokra. Örömét fejezte ki a vezető, hogy Magyarország újabb honvédelmi sportközpontja Balassagyarmaton épült meg.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: szükség van a honvédelmi sportközpontokra, amelyek a gyakorlati tudás megszerzésére és az erőnlét fenntartáshoz biztosít lehetőséget.

Ezt követően dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár ismertette: az országos kormányzati beruházási program első ütemében 16 helyszínen épülnek professzionális, multifunkcionális sportközpontok.

– A magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelése szempontjából kiemelt jelentőségű beruházás 875 millió forintból zajlott, a létesítmény üzemeltetéséhez szükséges eszközök beszerzésére 62 millió forint értékben biztosított támogatást a kormány. A zöldmezős beruházásként megépült sportközpont többek között rendelkezik multifunkcionális közösségi teremmel, sportlövészetet kiszolgáló- és oktatóhelyiségekkel, valamint fedett és nyitott lőtérrel. A teljesen hazai költségvetési forrásból létrejött fejlesztéssel minden adott ahhoz, hogy a nógrádi fiatalok és idősebbek is lehetőséget kapjanak az egészséges életre, a sportra és a hazafias gondolkodás elsajátítására. A közös munka eredményeképp épült meg a 92 személy befogadására alkalmas, mintegy 1100 négyzetméteres létesítmény – ismertette dr. Juhász Roland.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a sportközpontok egyik legfontosabb célja között említette, hogy a sport és a szórakozás mellett színteret adjanak a hazafias honvédelemre való nevelésnek.

Lehet venni modern technikai eszközöket, s ki lehet képezni és felkészíteni a katonákat ezek kezelésére, de érzelmileg is kötődni kell a hazához. Mindez azért fontos, hogy az eszközöket ne csak szakszerűen tudják kezelni a katonák, hanem a haza iránt elkötelezett, lojális, áldozatkész emberekként szolgálják a nemzetet – mondta a honvédelmi miniszter.

Hozzátette: terveik szerint minden járásban lesz honvédelmi sportközpont, mely színtere lehet a hazafias honvédelmi nevelésnek, a sportolásnak és az önkéntes katonai szolgálatnak. Kiemelte, hogy Nógrád megyében négy szakközépiskolával kötöttek eddig megállapodást, a jövőhéten pedig az ötödikkel is aláírják. Ez pedig azt jelenti, hogy az országban már 102 intézményben zajlik elhivatott honvédelmi nevelés.

A köszöntőket és az épület bejárását követően a vendégek két sportbemutatót is megtekinthettek.

Új védelmi kultúrát épít az ország | Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke az eseményen elmondta, hogy Magyarország új védelmi kultúrát épít. Mint mondta, a 2016-ban elindított tízéves fejlesztési program részét képezi, hogy a haza védelmét mindenki számára fontossá tegyék. Az új védelmi kultúra kiépítése technikai értelemben, a honvédség képességeinek növelésében ütemesen halad előre. Az elmúlt években elkezdték bővíteni a tartalékos rendszert, amelynek köszönhetően ma már több mint 11 ezren alkotják az állományt. Emellett kiépítették a kadét rendszert is. – Lehetőséget kívánunk adni a fiataloknak arra, hogy megéljék fizikai és szellemi értelemben is, hogy mit jelent a haza védelme – húzta alá dr. Simicskó István. Hozzátette, hogy a sportközpontokban önismereti képességüket is fejlesztik a fiatalok, akár a küzdősport vagy a sportlövészek vonatkozásában, illetve a technikai sportok elsajátítására is lehetőséget kapnak. Mindez felkeltheti az érdeklődésüket a katonai pálya iránt. A 2017-ben alakult Honvédelmi Sportszövetségnek jelenleg 424 tagszervezete, és százezer kadétja van.

Hírportálunkon élőben közvetítettük dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédét, amelyet az alábbi hivatkozásra kattintva visszanézhetnek:

Az eseményről hamarosan részletesen is beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában