Válságkezelés

2022.03.19. 17:22

A háború elől menekülők ellátásáról egyeztetett a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság

Az ukrán-orosz konfliktus okozta válsághelyzettel kapcsolatos megyei feladatok egyeztetése érdekében a napokban összeült a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság – számolt be közleményében a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

Nool

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal

A testület tagjaival a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Szabó Sándor kormánymegbízott ismertette a frissen hatályba lépett, az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos humanitárius feladatokat részletező kormányrendeletben foglaltakat. Hangsúlyozta, hogy a megyei védelmi bizottság tagjai összehangolt munkájával gondoskodnak arról, hogy – a karitatív szervezetek, a hivatalok, a civil önkéntesek és az önkormányzatok közreműködésével – Nógrád megyében is azonnali és hatékony segítséget kapjanak az Ukrajnából érkezők – áll a közleményben.

Az állami intézményekhez – kormányhivatalhoz, rendőrséghez, katasztrófavédelemhez vagy az idegenrendészethez – forduló menekülteknek a lehető legszélesebb körű támogatást és információt igyekeznek nyújtani. Biztosítják számukra az elhelyezést, az étkeztetést, emellett az okmányügyintézés, valamint az egészségügyi vagy gyógyszerellátás kapcsán is számíthatnak rájuk.

 

A megyei védelmi bizottság elnöke kiemelte, hogy a háború kitörése óta rendszeresen egyeztetnek a bizottság tagjai, emellett az önkormányzatokkal és a karitatív szervezetek helyi képviselőivel is folyamatos a kapcsolat. Az államigazgatás Nógrád Megyei Védelmi Bizottságba tömörülő szervezetei az önkormányzati szociális ellátórendszerekkel, a karitatív szervezetekkel és a segítő szándékú lakossággal szoros együttműködésben állnak helyt és adnak meg minden segítséget az Ukrajnából menekülők, menedéket keresők számára – hangsúlyozta a bizottsági ülésen a kormánymegbízott, aki azt is hozzátette:Érezhető az összefogás, milyen sokan kívánnak segíteni az otthonukat elhagyni kénytelen, bajba jutott embereken. Ha a sok helyről érkező segítő szándékot jól hangoljuk össze, még többet, még eredményesebben tehetünk a háború elől menekülőkért. Ebben is kiemelt szerepe van a megyei védelmi bizottságnak Szabó Sándor arról is szólt, hogy a lakossági és a civil adományok gyors és hatékony célba juttatása érdekében két központi, logisztikai gyűjtőpontot jelöltek ki Nógrád megyében. Egyik ilyen Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban található, míg a másik Salgótarjánban az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola épületében. A salgótarjáni gyűjtőpont a lakosság számára is elérhető minden héten kedden és csütörtökön 10 és 14 óra között. 

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal

– A védelmi bizottság az adományok elosztásában a karitatív szervezetek, kiemelten a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének segítségét kérte. Az együttműködés azóta folyamatos, mióta megérkeztek az első menekültek az államilag szervezett humanitárius segítségnyújtás keretében Nógrád megyébe is. A megyeszékhelyen a vöröskereszt adománypontja is fogadja a felajánlásokat, munkanapokon 8 és 14 óra között. Jelenleg leginkább tartós, hosszú szavatosságú, csomagolt élelmiszerekre (konzervek, kekszek, nápolyik, tartós tejek, továbbá csecsemő- és gyermekételek), tisztálkodási és higiénés szerekre, alapvető gyógyszerekre és vitaminokra van szükség. A karitatív szervezetek jelzései alapján az adományok a kereskedelmi forgalomban elérhető (leg)kisebb kiszerelésben tudnak a legjobban hasznosulni – áll a Nógrád Megyei Kormányhivatal közleményében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában