Tanulmányút

2022.02.02. 19:22

Török cserediákot láttak vendégül Balassagyarmaton

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikumába jár ebben a tanévben egy török cserediáklány. Zeynep Boztekin nagyon megkedvelte a magyar közeget, és már egy magyar verset is lefordított anyanyelvére.

H. H.

Zeynep hamar megkedvelte a balassagyarmati közeget

Forrás: Hegedűs Henrik

Az Ipoly-parti városban és környékén több család csatlakozott már az AFS elnevezésű nemzetközi cserediákprogramhoz, ahol egy alapítvány segítségével fogadhatnak külföldi fiatalokat, mi több, saját gyermekeiknek is lehetőség kínálkozik, hogy más országban gyarapítsák ismereteiket. E szervezet közreműködésével került a tizennyolc esztendős Zeynep Boztekin a nyugat-nógrádi járási székhelyre, és igen könnyen beilleszkedett a közép-európai közegbe. 

– A délnyugat-törökországi üdülővárosban, Antalyában nőttem fel, mérnöknek készülök – mondta a tizennyolc éves hölgy. – Már felvettek az Eskisehir Egyetem tervezőmérnök szakára, de éppen a cserediákprogram miatt halasztottam a tanulmányaimat. Az ország kiválasztásánál több szempont játszott közre, például milyen a török emberek megítélése, illetve mennyire számít biztonságosnak a terület. Nem bántam meg, remek helyre csöppentem, és rendkívül barátságos a fogadó családom. 

Zeynep eleinte nagyon izgult, hogy mennyire szokja meg a kisvárosi miliőt, de hamar megtapasztalta, voltaképpen mindent megtalál itt, ami érdekli, az iskolán kívüli időt hasznosan tudja eltölteni, kulturális események látogatásával, baráti, kávéházas beszélgetésekkel vagy éppen kirándulásokkal a környéken. 

– Korábban három évig a kick-box sportot űztem, de szeretek táncolni, hetente négyszer járok mozogni, aerobik, zumba, vagy éppen hiphop foglalkozásokra. Az osztálytársaim és a tanáraim barátságosak, segítőkészek, szerencsére nyelvi nehézségeim sincsenek, hiszen majd’ minden ismerősöm beszél angolul. Megtetszettek a magyar költemények, József Attila Tiszta szívvel című versét már le is fordítottam törökre. 

A Boszporuszon túlról érkezett lány nagy terve, hogy bebarangolja Európát, minél több kultúrával megismerkedve, és biztos abban, hogy hazatérését követően sem feledkezik meg hazánkról, ha teheti, mindenképpen visszatér Balassagyarmatra, az Ipoly partjára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában