Nógrád megyében is tesztek gyorsítják fel a vírus elleni harcot

A járványos időszakban egyre többen keresik fel a patikákat. Utánajártunk, milyen típusú koronavírus-gyorstesztek vannak, és melyiknek mi az előnye. Feltérképeztük továbbá azt is, mit tegyünk, ha a tesztünk negatív, de betegnek érezzük magunkat.

Gerhát Karina

Vakcina beadása Pásztón, a Margit Kórház oltópontján

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

– A gyógyszertárakban kapható gyorstesztekkel két dolgot tudunk meghatározni. Az egyik, ha bizonyos időintervallumon belül már volt dolgunk a vírussal és a szervezetünk termelt ellenanyagot (antitestet), illetve magát a vírus anyagának a jelenlétét, vagy hiányát (antigén). A gyógyszertárakban csak szigorúan bevizsgált (CE jelű), garantált minőségű teszteket lehet vásárolni, amelyek a lehetőségekhez képest a legmegbízhatóbbak – mondta el portálunk megkeresésére dr. Ádám György. 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Nógrád Megyei Szervezetének elnöke hozzátette: az antitestes tesztekkel szokták meghatározni a védettséget. Ez az ujjból, vércseppből nyerhető információ, és legfeljebb a pár nappal ezelőtti, egy hetes fertőzöttségi állapotot mutatja, ugyanis ennyi idő kell a szervezetnek, hogy felismerje a veszélyt és lépjen ellene. 

– Más a helyzet az antigénekkel. A legbiztosabbnak látszik az orrnyálkahártyából vett minta. Ügyeljünk arra, hogy előtte legalább fél órával már ne együnk, ne igyunk semmit, s a mintavétel előtt fújjunk orrot! Nem az orrváladékból kell a minta, hanem a nyálkahártyából. Bizony, akkor jó a mintavétel, ha kicsit kellemetlen, mert megdörzsöli az orr érzékeny részét. Ennél kevésbé megbízhatóbb a garatból venni a mintát, mert az nem annyira esik a légutakba. A nyáltesztek, illetve a nyalókák még ennél is bizonytalanabbak, de talán még elfogadhatók. Amennyiben jól tesszük a dolgunkat, és betartjuk a lépéseket, akkor tájékoztatásra megfelelőek lehetnek. 

A lappangást nem mutatják ki

Fontos megjegyezni, hogy mindegyiket a tünetek megjelenése után van értelme használni, a lappangást ugyanis nem mutatja ki – hangsúlyozta dr. Ádám György. 

Dr. Csépányi Éva, ka­rancs­la­puj­tői háziorvos portálunk megkeresésére kifejtette, a rendelőkbe hetente igényelhetnek gyorsteszteket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól, annyit amennyire szükségük van. 

– Mi csak az orrnyálkahártyás tesztet használjuk, aminek majdnem százszázalékos a találati aránya, de pontos adatokat nem tudok mondani. Akkor lehetne ezt konkrétan meghatározni, ha azokat a betegeket, akiknek negatív lett a gyorstesztje, beküldenénk a tesztállomásra, ahol egy PCR-tesztet is csinálnának nekik. Azonban ilyen betegtömegnél, ami most pillanatnyilag a körzetemben, illetve az országban is van, képtelenség megoldani ezt, hiszen nem bírná el a rendszer – emelte ki a háziorvos. 

Arra a kérdésünkre, mit tegyünk, ha a tesztünk negatív, de mégis betegnek érezzük magunkat, azt felelte: mindig azt szokta tanácsolni a pácienseknek, és egy általános szabály is ebben a jelenlegi helyzetben, hogy akinek tünete van, ne menjen közösségbe. Maradjon otthon, amennyire tud, szigetelődjön el és várja meg, míg meggyógyul, ami minimum egy hét, de inkább tíz nap. 

– A közelmúltban már egy hétre rövidült a ka­ran­tén­idő­szak bizonyított koronavírus-fertőzés esetén, de csak akkor, ha legalább három napja tünet- és panaszmentes a beteg. Ez utóbbi azonban viszonylag ritkán teljesül, hiszen a legtöbb ember esetében az utolsó napokra is marad még egy kis köhögés, gyengeségérzet. Azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek általában két-három nap alatt túl vannak rajta, azonban a felnőtteket az omikron is egy hétre, tíz napra megbetegíti. A körzeteimben, akiket letesztelünk, azoknak a bő egyharmad része pozitívnak bizonyul. A koronavírus mellett azonban más egyéb szokványos téli fertőzések is jelen vannak, talán az influenza a legkevésbé – tudtuk meg dr. Csépányi Évától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában