Pályáznak

2022.02.06. 14:22

Energetikai fejlesztéseket is terveznek az önkormányzatok Nyugat-Nógrádban

Javában dolgoznak a kisebb települések önkormányzatai, hogy véglegesítsék a 2022-es esztendőre szóló terveiket, beadva mindazokat a pályázatokat, amelyektől sikeres elbírálás esetén központi támogatásokat remélhetnek. Fókuszban továbbra is az útfelújítások és az energetikai korszerűsítések állnak.

Hegedűs Henrik

Szécsénkén mindenképpen szeretnék megtartani az előző két esztendőben elmaradt Lecsófesztivált

Forrás: Archív fotó: V. L.

Fotó: unknown

Ezúttal három olyan településen tudakolóztunk az idei évre szóló elképzelésekről, ahol hölgy a polgármester. Egyebek mellett bővítést és korszerűsítést is terveznek HontonHontról Gál Magdolna elmondta, szeretnék befejezni az óvodai projektjeiket, így a konyhaszárny elengedhetetlen bővítését és az úgyszintén nélkülözhetetlen energetikai korszerűsítést. A Magyar Falu Programban a község a felelős állattartásra nyert támogatást, aminek köszönhetően a jövőben jelentős mértékben csökkenhet a kóbor kutyák és a szabadon kószáló macskák száma a településen, a gazdák pedig jobban odafigyelnek az ivartalanítás fontosságára. A polgármester hozzátette, a ravatalozó felújítását ebben az évben feltétlenül elvégzik. Ezen túlmenően pályázatot adtak be a Magyar Falu Program keretében a szolgálati lakás rendbetételére, kommunális eszközök beszerzésére, falugondnoki busz vásárlására, míg a Belügyminisztérium hozzájárulása jóvoltából belterületi utat aszfaltoznának át, illetve a közterületi kamerarendszer is megújulásra szorul. 

Tereskén vannak munkák, amik már folyamatban vannak– A Magyar Falu Programban nyertünk forrást két közterületi játszótér kialakítására, ezek építése javában zajlik. A falubuszunk is megérett már a cserére, ezt mindenképpen szeretnénk megtenni, mivel a települési gondnoki szolgálat rengeteg olyan feladatot ellát, amit napi szinten kell biztosítanunk. Még mindig akad úgy két-háromszáz méternyi belterületi útszakasz, aminek feltétlenül szükséges a rendbetétele, hasonlóképpen járdaépítést is belefoglaltunk az elképzeléseinkbe. A pedagógusoknak szánt szolgálati lakás ingatlanfelújítása is megindulhat, miként a kálváriánkat szintén szebbé szeretnénk tenni – avatott be a részletekbe Vincze-Meló Mar­tina, a település polgármestere. 
Szécsénkén ugyancsak sok feladat vár idén megoldásra A mintegy kétszáz fős lakosságú dél-nógrádi falu polgármestere, Hevér Boglárka kiemelte, belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően, ehhez önerő felhasználásával tavasszal elvégzik a Kossuth utca aszfaltozását, valamint több olyan külterületi utat szeretnének járhatóbbá tenni, amit az emberek gyakorta használnak. Az orvosi rendelő korszerűsítésének fontos pontja a tető felújítása, ez pénzügyileg nagyobb tételnek számít, de remélik, kapnak forrást a munkák elvégzésére. 

A Terület- és Településfejlesztési Program új, „plusz” kiírásában a Técsői Móricz Kálmán Művelődési Ház energetikai korszerűsítésére pályáznak. Hevér Boglárka hozzátette még, az előző két esztendőben elmaradt Lecsófesztivált mindenképpen szeretnék megtartani, a szeptemberi rendezvényt remélhetőleg már nem veszélyezteti a járványhelyzet, hiszen most is sokan érdeklődnek iránta, és nem csupán a szűkebb környéken örvend nagy népszerűségnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában