Ellenőrzések

2022.01.25. 14:02

Több hamis terméket találtak az elmúlt évben a nógrádi navosok

Az elmúlt évben is azért dolgoztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nógrád megyei munkatársai, hogy segítsék az adójogszabályokban foglaltak betartását. Ezt azonban nem elsősorban bírságolással igyekeztek elérni.

Gulyás Edina

A foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálata is a NAV revizorainak a feladata

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei az elmúlt évben is arra törekedtek, hogy feltárják az állampolgárok adóelkerülő magatartását, valamint, hogy mielőbb kiszűrjék az adókijátszást célzó vállalkozásokat. Ezzel védve a költségvetési bevételeket és a tisztességesen működő adózókat egyaránt – tájékoztatott Gáspárné Gál Erika, a Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense. 

Mint mondta, a vizsgálatokat támogató jelleggel végzik, ezzel segítve a jogszabályoknak megfelelő adózói gyakorlat kialakítását. Bizonyos esetekben a büntetés és bírságolás helyett csupán felhívják az érintettek figyelmét a helyes eljárásra, ezzel is segítve azt, hogy pontosan teljesíthessék adókötelezettségeiket. Nem a büntetés és a bírságolás a cél, hanem az adójogszabályokban foglaltak maradéktalan betartatása és érvényesítése. 

A helyszíni eljárások közül talán a nyugtaellenőrzés a legismertebb. Ezek száma tavaly a 2020-as év szintjén maradt, viszont lényeges, hogy a revizorok kevesebbszer tártak fel súlyosabb hibát, nyugtaadási mulasztást. Munkatársaink ezekben az esetekben gyakran a pénztárban lévő pénzkészletet is vizsgálják, hiszen a kasszában lévő összegnek egyeznie kell az abba rögzített adatokkal. Az elmúlt évben mintegy 400 ilyen ellenőrzésből csupán 11 alkalommal tapasztaltunk eltérést

– közölte a szakember. 

Gáspárné Gál Erika arra is kitért: a forgalmazott áruk eredetét a korábbiakhoz képest többször ellenőrizték a NAV munkatársai, ennek megfelelően emelkedett a megállapítások aránya, amikor a revizorok olyan árut találtak a polcokon, amelyek eredetét az eladó nem tudta igazolni. A foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálata szintén a kiemelt feladatok közé tartozik, amelyből többet végeztek az adóellenőrök tavaly, mint azt megelőzően. Eredményességük hasonlóan alakult mint 2020-ban. 

A revizorok a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását, illetve a bejelentés késedelmét vizsgálták. A jövedéki ellenőrzések tavaly első körben a dohányboltokat érintették, de a kocsmák és a vendéglátóhelyek is górcső alá kerültek – hangsúlyozta a sajtóreferens. 

Gáspárné Gál Erika hozzátette, hogy igazolatlan eredetű alkoholterméket, szerzői joggal védett terméket, jogosulatlanul árult pálinkafőző készüléket is foglaltak le kollégáink. Ezeknél a helyszíni ellenőrzéseknél a Bevetési Igazgatóság munkatársai is segítették a megyei revizorokat. 

Volt nagy fogás az elmúlt évben | Korábban portálunk is beszámolt arról, hogy a NAV munkatársai egy salgótarjáni üzletben 11 millió forint értékű hamis ruhát és cipőt találtak. A pénzügyőrök és a revizorok egy ruhaboltot akartak ellenőrizni tavaly novemberben a megyeszékhelyen, de a tulajdonos az egyenruhásokat meglátva bezárta az üzletet és autójával elhajtott a helyszínről. Az ellenőrök egy közeli kis utcában feltartóztatták, majd visszakísérték az üzletbe, ahol átvizsgálták az eladásra szánt, különböző neves márkájú ruhákat és cipőket. Az áru nagy része az előzetes szakértői vélemény szerint hamisítvány volt, amelyek forgalomba hozatalát a védjegyjogosultak nem engedélyezték. A 11 millió forintot érő hamis ruházati termékeket lefoglalták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában