Természet

2022.01.05. 17:19

Nyestkutyával és mosómedvével is bővülhet a Nógrádi Vadaspark állatállománya

Villányi Péter 2002-ben hozta létre a Nógrádi Vadasparkot 110 hektáron a Börzsöny lábánál. A családi gazdaságban a kezdetektől élő állat értékesítésével foglalkoznak, azonban a vadaspark mások számára is látogatható. A létesítmény nemrégiben egy sérült madarak számára fenntartott menhellyel is bővült.

Lászlók Judit

Természetes élőhelyükön szemlélhetők meg többek között a gím-, a dám- és a szikaszarvasok is

Forrás: NMH | L. B.

– Napjainkban már mindenki igénye szerint betekintést nyerhet az afrikai, az ázsiai vagy akár a dél-amerikai állatok életébe, de csekély információval rendelkezünk a világhírű magyar vadállományról – mondta el portálunknak Villányi Péter. A létesítmény tulajdonosa hozzátette: – Ennek a hiányosságnak a pótlására hoztuk létre a Nógrádi Vadasparkot, ahol természetes élőhelyükön szemlélhetők meg a muflonok, a vaddisznók, az őzek, valamint a gím-, a dám- és a szikaszarvasok. Továbbá a látogatók találkozhatnak a gazdaság területén élő háziállatokkal: macskákkal, kutyákkal, lovakkal, birkákkal, szamarakkal, kecskékkel, szarvasmarhákkal, bivalyokkal és őstulokkal is. Bár nem őshonos állatok hazánk területén, de a vadaspark otthont ad még struccoknak, emuknak és nanduknak, illetve nemrégiben sakálok is érkeztek hozzánk a Budakeszi Vadasparkból. 

A tulajdonos kifejtette, hogy a terület az állatok bemutatásán túl kutatási és oktatási célokat is szolgál. A létesítmény egyik legnépszerűbb programja pedig az, amikor egy traktoros körséta alkalmával az érdeklődőknek bemutatják az erdei életközösséget. Ennek keretében mintegy háromszáz fős vadállományt tekinthetnek meg a látogatók. 

Ezenkívül esti órákban megtartott vadlesre is van lehetősége azoknak, akik nem riadnak vissza az éjszakázástól. A nem mindennapi programok évről évre egyre több embert vonzanak, ezért szükség van a folyamatos fejlesztésekre. 

– A vadasparkot tavaly állatmenhellyel bővítettük, ahol elsősorban olyan sérült madarakat fogadunk be, amelyeket már nem lehet visszaengedni a természetbe. Ezek a madarak többnyire áramütést vagy fizikai sérülést szenvedtek, majd az ellátásukat követően tömegszálláson helyezik el őket. Mi pedig azzal próbálunk segíteni, hogy innen elhozunk néhány példányt, és gondoskodunk róluk a továbbiakban. Ezáltal a látogatóink közelről is megismerhetik a ragadozó madarakat. Jelenleg nyolcnak biztosítunk otthont, akik között találhatunk ölyveket, vércséket, valamint egy baglyot és egy héját is – mondta Villányi Péter. A létesítmény tulajdonosa arra is kitért, hogy a látogatók között gyakran óvodáskorú gyermekek is vannak, ezért a közelmúltban egy játszóteret hoztak létre számukra a menhely területén. 

– A jövőben szeretnénk tovább bővíteni az állatállományunkat. Ezért már három olyan ház is épül, amely borzoknak, nyestkutyáknak és mosómedvéknek adhat otthont – mondta Villányi Péter. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában