Pazarlás

2021.12.27. 11:20

Ünnepek után több szemetet halmoznak fel a nógrádi háztartásokban

A szakemberek tapasztalata szerint több háztartási hulladék keletkezik megyénk keleti részén karácsony után. Télen a vidéki településeken a szokásosnál jóval kevesebb a begyűjtött éghető hulladék, mert valószínűleg a lakosok eltüzelik azokat a fűtési szezonban.

Fodor Orsolya

Forrás: Pexels

A karácsonyt követő időszakban megnövekszik szűkebb hazánkban is a hulladék mennyisége, ami nagyrészt csomagolóanyagokból, megmaradt élelmiszerekből és üvegekből áll. Nagy László, a salgótarjáni székhelyű VGÜ Nonprofit Kft. műszaki igazgatóhelyettese elmondta, hogy az év ezen szakában temérdek háztartási hulladék keletkezik, mert a szokásostól több papírt, fóliát és műanyagot használnak az emberek. 

– A járvány nem okozott jelentős változást a termelődő szemét szempontjából, mert a negyedévente elvégzett hulladékanalízis nem mutat számottevő változást sem a mennyiséget, sem pedig az összetételt illetően – fejtette ki Nagy László. 

Hozzátette: a munkatársai jelzései alapján az év végi tendencia még január első felében is jellemző marad, bár a kidobott üvegek száma megemelkedik. Az elmúlt évek tapasztalataira alapozva elmondható, hogy az átlagos két-három százalékos üvegarány ősszel elérheti a hat, decemberben pedig meghaladhatja a tizenegy százalékot is. 

Mint mondta, a cég hatáskörébe tartozó vidéki településeken télen nagy mértékben csökken a szemétbe helyezett éghető anyagok mennyisége, ami arra enged következtetni, hogy azokat sok háztartásban elégetik a lakosok, ha arra lehetőségük van. Ez a megoldás azonban rossz hatással van a környezetre, illetve a tüzelőberendezéseknek is árthat, ha nem rendeltetésszerűen használják azokat a tulajdonosok. 

– A szerves hulladékok növekedése nemcsak a karácsonyi időszakban emelkedik meg jelentősen, hanem a dinnyeszezon és a fűnyírási munkálatok idején is. A teljes mennyiséget tekintve átlagosan tizenhárom százalék körül mozog a lebomló szemét aránya, de ez decemberben – a korábbi adatokat figyelembe véve – elérheti a tizennyolc százalékot is – árulta el a szakember. 

Hangsúlyozta: nem csak a karácsony miatt lesz több a hulladék, ez a jelenség ugyanis minden hétvégén megfigyelhető, amikor a fiatalok szórakozni járnak. Arra nincs szükség az ünnepek miatt, hogy módosítson a cég a szokásos szállítási renden és emelje a munkagépek számát, mert a jelen feltételek mellett is biztosítani tudják a hulladék begyűjtését. 

Fekete Zoltán, a VGÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a legtöbb szemét Salgótarján belvárosában keletkezik. A forgalmasabb helyeken akár naponta többször is ürítik a tárolókat, illetve a takarítási feladatok is itt jelentkeznek leginkább. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában