Szilveszteri menü

2021.12.31. 06:50

Pezsgővel és virslivel, de szerényen búcsúztatják az óévet a nógrádiak

A világjárvány miatt idén sokan szerényen, buli nélkül ünnepelnek az év utolsó napján, de a már megszokott szilveszteri menüsor továbbra sem változik. Még mindig a virsli, a lencse, a malac és a pezsgő a közkedvelt.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Nem telhet el úgy az év, hogy ne kerüljön lencse, virsli és pezsgő az asztalokra. Bár a koronavírus-járvány miatt sokan most inkább szűk családi körben búcsúztatják az óévet, mégis fogynak az üzletek polcairól a szilveszteri finomságok. 
Tóth Attila, salgótarjáni termelő elmondta, hogy a virsliket már most sokan keresik és a vásárlók egyre inkább nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre. 
 

– Főleg azon termékek népszerűek, amelyeknek a hústartalma nyolcvan százalék feletti és nincs bennük semmilyen hozzáadott adalékanyag. Ezen túlmenően már érdeklődnek a bőrös malachúsok iránt is, amelyből szintén fontos a minőség a vevőknek – közölte Tóth Attila, aki azt is elárulta, hogy a tavalyi évhez képest csak kis mértékben növekedett a virsli ára. 

Elmaradhatatlan az ünnepi asztalról a pezsgő, a választék pedig bőséges
Forrás: L. B. / NMH

Kasper Zsolt, az egyik kereskedelmi üzletlánc salgótarjáni boltvezetője úgy fogalmazott, hogy már megindult a roham a szilveszteri finomságokért, ugyanakkor sokan vannak, akik csak az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. 
 

– Többnyire az a jellemző, hogy minden ünnepi finomságból a közép-árkategóriás termékeket keresik. A virslik esetében népszerű a frankfurti és a juhbeles is. A műbeles árukat és az előre becsomagolt virsliket viszont annyira nem veszik. Utóbbinak például teljesen más az ízvilága és a vevőköre is, árban viszont olcsóbb a többihez képest – emelte ki Kasper Zsolt. 
Hozzátette: a lencsét is keresik már, amely iránt a virslivel együtt nagy az érdeklődés még januárban is, hiszen olyankor még olcsóbban lehet hozzájuk jutni. 
A lencse ára egyébként igen változó, körülbelül 400-700 forint körül mozog csomagja. 
 

Pezsgő nélkül sem múlhat el az óév, amelynek ára az elmúlt évhez képest nem igazán emelkedett. Már 800 forintért is lehet kapni egy üveg buborékos italt, de akár 2500-3000 forintért is, aki a drágábbat kedveli. 
A salgótarjáni boltvezető arra is kitért, hogy az édes fajtájú buborékos közkedvelt a lakosság körében, de egyre többen választják a rosé pezsgőt is. Ezen túlmenően nagy kereslet mutatkozik a kölyökpezsgők iránt is. 
 

A pásztói Kelemen Károly évek óta családjával és barátaival nagy lakomát csap szilveszterkor. 
– Az ünnepekkor a hagyományos finomságok kerülnek asztalra, így például mindig készítünk lencsefőzeléket, de salátát is, valamint sütünk malacot és virslis sós süteményt – mondta Kelemen Károly, aki azt is kifejtette, hogy az év utolsó napján arra is figyelnek, hogy betartsák a babonákat, éppen ezért nem esznek például semmilyen szárnyas húst és halat sem. A pezsgő fogyasztása ugyanakkor jóformán kötelező ezen a napon, hiszen akkor az újévben bővelkedni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában