Édesség

2021.12.24. 06:53

Minőségi szaloncukrokkal édesítjük az ünnepet Nógrád megyében is

A karácsony sokaknak elképzelhetetlen a fát díszítő szaloncukor nélkül. Minőségnek, ízeknek, áraknak, szokásoknak jártunk utána.

G. E.

Az elmúlt évtizedek alatt kiszélesedett a kínálat

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

Vannak, akik már az ünnepet megelőző hetekben azzal töltik a hosszú, téli estéket, hogy felkötözik a fenyőre szánt édességet. Aztán a csillogó papírból kibontott finomságok lopva tűnnek el, csak az üres csomagolás marad a fán. Persze vannak olyanok is, akik nem bajlódnak a finomság felfűzésével, egyszerűen a karácsonyfa alá, egy tálba helyezik a nassolnivalót. Évtizedekkel ezelőtt az édesszájúak csak egy-két íz közül válogathattak, manapság már felsorolni sem könnyű, hányféle ízesítéssel készülnek a szaloncukrok. Nógrád megyében is bőven tudnak válogatni a kínálatból a finomságot kedvelők. 

– Közel harminc éve járom az adventi vásárokat és egyéni vállalkozóként kínálom a fára szánt finomságot. Az elmúlt évtizedek alatt nagyon kiszélesedett a kínálat, napjainkban már hetvennél is több ízből választhatnak a vásárlók – tájékoztatott Rácz Valéria, aki a megyeszékhely főterén kínálta az édességet. Mint mondta, tapasztalatai szerint leginkább a hagyományos zselés cukorkát keresik a legtöbben. Azonban a különlegességek, mint a túrós, a mákos és az alkohollal töltött is el szokott fogyni. Sokan döntenek úgy, hogy többféléből vesznek kisebb mennyiséget. A szaloncukor kilónkénti ára 1900 és 6500 forint között mozog. 

Kasper Zsolt, az Unió Coop Zrt. egyik salgótarjáni üzletének vezetője arról számolt be: az elmúlt év hasonló időszakához képest közel 20 százalékkal emelkedett az üzlet forgalma, az ünnep előtti napokra szinte az összes szaloncukor elfogyott. 

– Tavaly a különlegességek, az erős pistás és a sós karamelles ízesítés volt a legnépszerűbb, idén nincs olyan, amit ki lehetne emelni, minden fajta egyformán fogyott. Azt tapasztaljuk, hogy amíg korábban a legolcsóbb édességet keresték a legtöbben, mára a minőség felé tolódott a hangsúly. A legolcsóbb kilónként 1450 forintos áron kínált szaloncukor ugyanúgy elfogy, mint az egyik legnépszerűbb csokoládét gyártó cég 310 grammos kiszerelése, mely 2200 forintba kerül – hangsúlyozta kérdésünkre az üzletvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában