Advent

2021.12.19. 11:18

Magára a Megváltóra várunk a salgótarjáni esperesplébános szerint

Elérkezett advent negyedik vasárnapja, öt nap múlva pedig szenteste lesz. A negyedik, azaz az utolsó gyertya a szeretetet szimbolizálja. Ezen a héten sem hagyjuk olvasóinkat lelki táplálék nélkül. Varga András salgótarjáni esperesplébánossal beszélgettünk az idei adventről, illetve a karácsonyról.

Gerhát Karina

Az adventi időszak az Istennel való találkozásra hív

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

– A katolikus egyházban advent első vasárnapjával kezdődik az új egyházi év. Az adventi koszorún található négy gyertya hétről hétre való meggyújtása azt jelképezi, nem hagyjuk, hogy a sötétség győzzön, hanem azon vagyunk, hogy a világosság legyen úrrá a világon. Mi, hívők valóban a világ világosságára, vagyis magára a Megváltóra várunk – mondta el Varga András. 

A salgótarjáni esperesplébános hozzátette: az adventi időszakban természetesen a hívő emberek is vásárolnak ajándékokat szeretteiknek, amikkel karácsonykor meglepik őket, ugyanakkor nemcsak a testi, hanem a lelki készület is jellemző rájuk. Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy kinek az eljövetelére is várnak. 

– Az adventi vasárnapok evangéliumai nagyon érdekesek. Az első vasárnapon Lu­kács evangélista kicsit megijeszt bennünket, hiszen a világvégére figyelmeztet, jelzi, hogy egyszer megtörténik a végítélet. A második vasárnap evangéliuma pedig felsorol minden olyan történelmi személyt, akik Jézus születése után éltek. Ezt követően pedig Keresztelő Szent János fellépéséről is beszél a Szentírás, amivel megerősíti, hogy a karácsony nem egy szép rege, mese, hanem történelmi valóság. A harmadik vasárnapon, amelyet latinul Gaudete, vagyis az örvendezés vasárnapjának nevezünk, pedig arról olvashattunk, hogy az emberek kimennek Keresztelő Szent János elé, és megkérdezik tőle, mit is tegyenek. Úgy vélem, ezen kérdésük nagyon is jogos advent harmadik vasárnapján, hiszen az összes ember kérdését megfogalmazzák: Mit tegyünk, hogy megfelelően előkészüljünk az Üdvözítő eljövetelére? Nagyon érdekes, hogy a negyedik vasárnap evangéliumi részlete, amely most előttünk van, az pedig visszalép oda, hogy Mária meglátogatja Erzsébetet. Azaz nemcsak a két ember, hanem a szívük alatt lévő magzatok is találkoztak már. Mindketten tisztában vannak azzal, hogy ezt a hatalmas ajándékot Istentől kapták – mutatott rá Varga András. 

A plébános kifejtette, azt gondolja, hogy az adventi időszak ugyancsak az Istennel való találkozásra hív bennünket a roráté miséken, a több imádságon, illetve az elcsendesedésen keresztül egyaránt. 

– Köztudott, hogy idén szep­temberben volt a fővárosban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, amelynek egyik mottója az volt: Találkozz Jézussal Budapesten! Karácsony szent éjszakáján pedig minden embernek azt mondja a Jóisten: Gyere, találkozz Jézussal Betlehemben! Azt kívánom mindenkinek, hogy az advent negyedik vasárnapját követő szinte majdnem teljes hét, ami karácsonyig még hátra van, ennek a találkozásnak az örömével, készületével teljen. Amennyiben ez megtörténik, akkor a mi szívünkben is megszülethet a Megváltó – hangsúlyozta az esperesplébános. 
 

Keresztelő János a középpontban

A negyedik gyertya színe ismét lila, csakúgy, ahogyan az elsőé és a másodiké is az volt. Ez a gyertya az utolsó az adventi koszorún, amely a szeretetet szimbolizálja. Míg a múlt héten, örömvasárnapon Szűz Mária, addig most Keresztelő Szent János áll majd az ünnep középpontjában. Ő volt az, aki szeretetével megnyitotta az emberek szívét és hirdette Jézus eljövetelét. Az advent a keresztények számára nemcsak a várakozás, hanem a felkészülés ideje is, amikor Jézus születésének ünnepére készülnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában