Adományok

2021.12.24. 11:34

Ismét több száz embernek okozott örömet a salgótarjáni lovagrend

A koronavírus-járvány ellenére az idei karácsonyt megelőző időszakban sem engedte el a rászorulók és a nélkülözők kezét a harminc esztendeje tevékenykedő salgótarjáni Szent Lázár Lovagrend. A hagyományoktól eltérő módon ugyan, de ebben az évben is hatszáz ember kapott egy tál ételt. Rajtuk kívül pedig kétszáz kisgyermeknek okozott hatalmas örömet a szervezet.

Gerhát Karina

Hatszáz adag ételt szállítottak ki a rászorulóknak

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Hosszú éveken keresztül a karácsonyi készülődés, várakozás közepette december 17-én, Lázár napkor, a lovagrend névadójának ünnepén a Szent Lázár Megyei Kórház kápolnájában gyűltek össze a szervezet tagjai Isten imádására, dicsőítésére. A hálaadó szentmiséket Hlédik László felvidéki plébános celebrálta. 

– Idén azonban a koronavírus-járvány miatt nem tarthattuk meg ezt a liturgiát sem a kórház kápolnájában, ezért a lovagrendünk káplánja, Hlédik László a Kisboldogasszony-temp­lomban (Főplébánia templom) mutatta be a szentmisét. Ezt a szervezet tagjainak karácsonyi ünnepsége követte, amelyen megajándékoztuk egymást – mondta el portálunknak Sipos Ákosné. 

A Szent Lázár Lovagrend elnöke hozzátette: a szervezet fennállásával majdnem egy idős az a hagyomány is, hogy a karácsonyt megelőző hetekben meleg gulyással, gyümölccsel, szaloncukorral, illetve szeretetcsomaggal várják a rászorulókat a salgótarjáni Erzsébet téren. Ez az esztendő azonban ezt is felülírta. Ennek ellenére a szervezet mégis úgy döntött, hogy kicsit másképp, de mindent megtesz annak érdekében, hogy könnyítsen a nélkülözők életén. 

– Sajnálatos módon már tavaly is hasonló volt a helyzet, ezért akkor összedugtuk a fejünket, és arra jutottunk, hogy nem az Erzsébet téren osztjuk a helyben kimért gulyáslevest, hanem előre bedobozolt étellel kedveskedünk karácsony előtt. Utóbbiból hatszáz adagot osztottunk szét idén is Salgótarjánban, illetve a környező települések szociális intézményeiben. A rászorulók felkutatásában nagy segítségünkre volt a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központ, valamint az egyházi szervezetek is. Természetesen a lovagrend raktárhelyiségébe betérő nélkülözők is elvihettek egy-egy tál ételt. Idén megfordult minden. Hosszú éveken keresztül mi vártuk a rászorulókat, most pedig mi mentünk hozzájuk. Úgy gondolom, talán így még meghittebb volt, hogy a szeretet ünnepe előtt a Szent Lázár Lovagrend tagjai keresték fel, és lepték meg a szegényeket – emelte ki Sipos Ákosné. 

Kifejtette továbbá: idén pörkölttel, tésztával és savanyúsággal kedveskedtek a rászorulóknak, amit a Szakácstündér Kft. készített el a Bolyai János Gimnázium konyháján. Azt követően az ételt műanyag dobozokba tették, majd gépjárművekkel egyenesen a nélkülözőkhöz szállították. A rászorulók mandarint és szaloncukrot is kaptak. 

– Mindezek mellett, a napokban a gyermekeket is megleptük. Az ételosztással egyidős hagyomány az is, hogy karácsony előtt ötszáz rászoruló óvodást és iskolást hívunk a salgótarjáni József Attila Művelődési Központba, ahol meglepetésműsorral és ajándékokkal kedveskedünk nekik. Idén ilyen formában ez sem valósulhatott meg, ezért másik utat választottunk. Egyeztettünk Andóné Angyal Máriával, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde igazgatójával, aki támogatott bennünket abban, hogy idén is megajándékozhassuk a csemetéket. 

Három városi óvodába is vittek játékokat, plüssállatokat, könyveket, szaloncukrotForrás: L. B. / NMH

Három intézmény – a zagyvapálfalvai, a baglyasi, illetve az acélgyári óvoda – udvarára látogattunk el, ahol különféle játékokkal, könyvekkel, plüssállatokkal, szaloncukorral leptük meg a kicsinyeket – tudtuk meg Sipos Ákosnétól. 

Idén minden körülmény eltért a megszokottakhoz képest, ennek ellenére ez alkalommal is rengeteg embernek okozott elmondhatatlanul nagy örömet, boldog perceket a Szent Lázár Lovagrend, amelynek tagjai még a koronavírus-járvány idején is fáradhatatlanul, erejükön felül segítik a rászorulókat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában