Mézeskalács és forralt bor

2021.12.23. 13:50

Elárulták receptjeiket a karácsonyi finomságok nógrádi mesterei

Minőségi alapanyag a titka a jó mézeskalácsnak és a forralt bornak, amelyek megyeszerte közkedvelt finomságok a téli hónapokban. A karácsonyi vásárok nagy kedvenceit otthon is egyre több nógrádi készíti el.

Nagy Orsolya

Forrás: Shutterstock

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez elengedhetetlen ez időtájt a forralt bor és a mézeskalács. Csépe Attila hasznosi őstermelő elmondta: a forralt bor a karácsonyi vásárok miatt vált népszerűvé, az év többi időszakában nem is igazán fogyasztják az emberek. 

– A régi hagyományok szerint a disznótorokon volt közkedvelt az ital. Akkoriban cukros bornak hívták és nagy fém findzsákban kínálták körbe a hidegben dolgozó asszonyoknak és férfiaknak. Mára ez a szokás kihalt, átvette helyét a nyugati világban is zajló karácsonyi vásárokban népszerűvé vált forralt bor fogyasztása – közölte Csépe Attila. 

Hozzátette: elsősorban vörösborból készítik a melegítő italt, de sok helyen már fehérrel is kapható. Az ízét az határozza meg, hogy a bor alapvetően milyen minőségű. 

Az őstermelő arra hívta fel a figyelmet, hogy nem attól lesz jó a forralt bor, ha a gyenge minőséget felcukrozzák. A fűszerezésben is számos lehetőség közül választhatnak, akik esetleg otthon szeretnék elkészíteni az italt. Érdemes beletenni szegfűszeget, fahéjat, kardamomot, de sokan ízesítik naranccsal és különböző aszalt gyümölcsökkel is. 

Csépe Attila arra is kitért, hogy valójában manapság egyre többen készítenek odahaza forralt bort, leginkább a szabadban töltött baráti összejövetelekre. 

Balogh Beatrix elárulta egy másik ünnepi finomság, a mézeskalács titkát. 
– Az egyik legfontosabb a termelői méz, amelynél elengedhetetlen a minőség. Általában napraforgó- vagy virágmézet használnak az elkészítéskor, míg a másik fontos alapanyag a szeretet. Ettől még finomabb lesz a sütemény. Emellett alaposan be kell gyúrni a tésztát, majd legalább 24 órán át szükséges pihentetni. Így lesz puha a kalács. Egyébként ahhoz, hogy az édesség finom legyen, minden alapanyagnak minőséginek kell lennie – emelte ki a mézeskalács-készítő. 

Kifejtette: napjainkban már mindenféle forma közül lehet választani. Karácsonykor népszerű a mikulás, az angyal, a csizma, a harang, de egyéb ünnepi alakzatok is. Vannak, akik még a karácsonyfára is tesznek mézeskalácsot díszként. Emellett sokan döntenek úgy, hogy névre szólót süttetnek és ajándékba adják azt. Utóbbi lehetőség személyesebb, így sokan kedvelik. 

A mézeskalács-készítő kitért arra is, hogy a színeket tekintve ebben az időszakban a klasszikus piros-arany a közkedvelt, de ma már rengeteg szín és forma közül lehet válogatni, így bárki kibontakoztathatja kreativitását. 

Mint mondta, a mézeskalács ára is emelkedett az elmúlt időszakban, ennek ellenére nagyon felkapott és az év minden napján keresik az emberek, nem csak karácsonykor. Ugyanakkor vannak, akik inkább maguk készítik el otthon, akárcsak a forralt bort, amely akár egy közös családi program is lehet. 
 

Könnyen elkészíthető finomságok
A mézeskalács elkészítése nem igényel nagy szakértelmet: csupán méz, liszt, porcukor, tojás és fűszer szükséges hozzá. Leginkább fahéjat, gyömbért vagy szegfűszeget tesznek a tésztájához. Első lépésben az alapanyagokat kell összegyúrni, majd hűvös helyre tenni és 24 órán át pihentetni. Ezután laposra kell nyújtani, majd jöhet a formázás. Szinte bármilyen formájút lehet készíteni. Végül megsütjük, a tetejét pedig díszítjük. Többnyire tojáshabbal szokták díszíteni. A forralt bor elkészítése is egyszerű. A vizet egy fazékban felmelegítjük a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Egy másik edényben a vörösbort is fel kell melegíteni, amelybe beleszűrjük az előzőleg elkészített fűszeres szirupot. Végül citrom- és narancskarikákat dobunk bele, majd pár percig főzzük és már kortyolhatjuk is az ünnep ízét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában