útviszonyok

2021.12.04. 19:13

Havazás nehezítheti vasárnap a sofőrök dolgát Nógrád megyében

Szűkebb hazánkban akár öt centiméter hó is eshet. A télies útviszonyok a közlekedést is megnehezíthetik.

Winter landscape, Winter Forest, Winter road and trees covered with snow

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Ahogy arról korábban beszámoltunk az Országos Meteorológiai Szolgálat havazás miatt figyelmeztetést adott ki vasárnap éjfélig Nógrád megyére. A csapadékrendszer már hajnalban érkezik, amelyből a Dunántúl északi, északnyugati határhoz közeli területein, Pest megye északi részén, illetve az Északi-középhegységben várható havazás.

Az Utinform tájékoztatása szerint az utóbbi térségben, kiemelten Nógrád megyében a déli órákig helyenként 5 centimétert is meghaladó hóréteg képződhet, másutt jellemzően 2 centiméter hótakaró várható. Dél felé haladva a csapadék fokozatosan halmazállapotot vált, a havas eső, eső mellett a hajnali órákban néhol átmeneti, gyenge ónos esőre is lehet számítani.

A télies időjárás miatt az útviszonyok is megváltozhatnak, ezért érdemes mindenkinek a szokásosnál óvatosabban közlekednie. Ebben az időszakban a nedves, csúszós útfelület jóval rosszabb tapadást biztosít, és hidegben a nyárigumik sem úgy viselkednek, ahogyan azt a korábbi időszakban megszokhattuk. Rosszul felmért sebesség esetén könnyen megcsúszhatnak a járművek, vagy akár ki is sodródhatnak az útról. A tévesen felmért féktávolság is gondot okoz.

– A téli hónapokban a megszokottnál jóval figyelmesebben kell autóznunk, mert ilyenkor a gépkocsink teljesen másképp viselkedik, mint nyáron, száraz körülmények között. Sok kezdő vagy tapasztalatlan vezetőt ilyenkor váratlanul érhet ez a jelenség, de még a rutinosabb sofőrök is könnyen megfeledkeznek arról, hogyan reagál a kocsi nedves, csúszós aszfalton. Ezekben a hónapokban érdemes jóval megfontoltabban vezetni, főképp a reggeli és esti időszakban, de nappal is vegyük vissza a gázt, ha látjuk, hogy nedves az út – tanácsolta korábban portálunknak Székely Gyula vezetéstechnikai szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában