Elismerés

2021.12.09. 17:20

Gyémánt oklevéllel ismerték el a balassagyarmati színjátszók vezetőjét

A Magyar Drámapedagógiai Társaság idén először adta át a gyémánt okleveles gyermekszínjátszó-rendezői címet azon rendezőknek, akik 2000 óta legalább öt alkalommal szereztek arany minősítést a színjátszó csoportjukkal. Az elismerést Bileczné Nyíregyházi Ágnes, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Pimasz kamasz színjátszó csoportjának vezetője is átvehette nemrégiben.

Lászlók Judit

B. Nyíregyházi Ágnes a színjátszó csoport mellett szívesen csellózik is szabadidejében

Forrás: Beküldött fotó

B. Nyíregyházi Ágnes mindig fontosnak tartotta a tehetséggondozást és a művészeti nevelést. A színjátszást nyugdíjazása után is folytatta, azonban legnagyobb bánatára most a pandémia akadályozza ebben a tevékenységben.

– Úgy vélem, hogy a színjátszás alkalmat ad a diákok és egymás megismerésére, miközben megvalósítja a sokat emlegetett egyéni bánásmódot. Emellett örömet szerez a gyermekeknek a foglalkozásokon, a próbákon és a színpadon egyaránt. A „semmi nem kötelező” megsokszorozza aktivitásukat és megérzik az egymás elfogadásának, támogatásának, segítésének örömét. Így, ha ebből az érzésből jut a későbbi életük hétköznapjaiba is, akkor már mindent elértünk – fogalmazott B. Nyíregyházi Ágnes.

Ezután azt is kiemelte, hogy a Pimasz kamasz színjátszó csoporttal több arany minősítést is szereztek a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón. Ezek közül talán a legkedvesebbek számára A Palócságok (2014), A walesi bárdok (2016), Az aranyalma (2017), a Lúdas Matyi (2018), valamint a A bajusz (2019) című darabok. A fantasztikus sikerek mellett még számos különleges emlékkel is gazdagodott a csoportvezető.

– Gyakran állítanak meg volt „játszótársaim”, próbára téve memóriámat. Legutóbb éppen egy férfi borult a nyakamba azt kérdezve, hogy emlékszem-e arra, hogy micsoda jó harmadik paraszt volt? Mire azt válaszoltam neki, hogy a nevedre nem, de az biztos, hogy azóta sem volt olyan nagy parasztom – mesélte nevetve B. Nyíregyházi Ágnes. Hozzátette: – Amikor egy-egy sikeres előadásnak híre ment a városban, többször kértek tőlem rendhagyó órát. A legemlékezetesebb ezek közül A walesi bárdok című színdarab volt. Azonban a diákokat és engem is gyakran értek meglepetések.

Mindezeket látva és átélve, a csoportvezető állítja, hogy a gyermekeknek a színjátszás egyfajta szórakozást és kikapcsolódást is jelent. Éppen ezért bátran biztatja őket arra, hogy jelentkezzenek a színjátszó csoportba. Emellett üzent a jövő gyermekszínjátszó-rendezőinek, csoportvezetőinek is.

– Bár a felnőtt vezetők tudják, hogy sok-sok munka, odafigyelés és felkészülés kell ehhez a játékhoz, de ez ne tartson vissza senkit! Hosszú az út a bemutatkozástól a színpadig, ugyanakkor sok az öröm is. A diákjaitok hétről hétre a szemetek előtt fejlődnek és válnak a csoport egyenrangú tagjává, bárhonnan érkeztek is – mondta B. Nyíregyházi Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában